Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor lerótta kegyeletét XVI. Benedek előtt

2023. január 3., kedd 11:50

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó kedden délelőtt Rómában, a Szent Péter-bazilikában lerótta kegyeletét a szombaton meghalt XVI. Benedek emeritus pápa ravatalánál – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

XVI. Benedek emeritus pápa felravatalozott holtteste bíborvörös párnákon nyugodott, miközben már hétfőn tízezrek álltak sorba, hogy leróják tiszteletüket a nyugalmazott pápa előtt. Kedd délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök és felesége is Rómába utazott.

Orbán Viktor és Lévai Anikó imát mondott XVI. Benedekért és a gyászoló keresztény hívők közösségéért – tette hozzá Havasi Bertalan sajtófőnök.

A ravatal előtt fotókat és hosszabb felvételt is készített a magyar miniszterelnökről egy spanyol vatikáni tudósító, Javier Martínez-Broca. Az újságíró azt írta, hogy a miniszterelnök XVI. Benedek holtteste előtt imádkozott, az istentiszteletet pedig az első sorban ülte végig. 

Az óév utolsó napján, szombat reggel 95 évesen meghalt emeritus pápa ravatalát hétfőn 9 órakor nyitották meg. Erdő Péter bíboros is kiutazott a Vatikánba, hogy a Szent Péter-bazilikában lerója kegyeletét.

XVI. Benedek emeritus pápa temetését csütörtökön tartják, a gyászmisére délben kerül sor, amin Novák Katalin köztársasági elnök is részt vesz.

A magyar katolikus egyház január 9-én, hétfő este 6 órakor a budapesti Szent István-bazilikában szentmise keretében emlékezik meg az emeritus pápáról. A gyászmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, érsek lesz.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó kedden délelőtt Rómában, a Szent Péter-bazilikában lerótta kegyeletét a szombaton meghalt XVI. Benedek emeritus pápa ravatalánál  2023. január 3-án. Fotó: Alberto Pizzoli / AFP)

Rovatok