Index Vakbarát Hírportál

Kötelezheti az EU a koronavírusteszt elvégzését a Kínából Európába utazóknak

2023. január 4., szerda 18:29

Az Európai Unió várhatóan minden Kínából érkező utazótól megköveteli az indulás előtti koronavírusteszt elvégzését a vírus emelkedő szintje miatt, miután Peking sietve felhagyott a szigorú ellenőrzésekkel.

Mint arról beszámoltunk, Kínából három év után újra szabad az út a világ bármely pontjára, azonban ezzel az újra meredeken terjedő koronavírus-járványt engedhetik szabadon a világban.

Franciaország, Olaszország és Spanyolország már megköveteli a Kínából érkező utasoktól az indulás előtti tesztelést, és sürgette a többi uniós tagállamot, hogy kövessék a példát.

Az „integrált politikai válságreakció” keretében később, szerdán ülésező uniós tisztviselők várhatóan ajánlást tesznek a kötelező tesztelésre – írja a The Guardian.

Magyarországra is érkezhet az uniós ajánlás

„Az országok túlnyomó többsége támogatja az indulás előtti tesztelést” – mondta az Európai Bizottság szóvivője. Hozzátette: ezeket az intézkedéseket a legforgalmasabb járatokra és repülőterekre kellene összpontosítani, és összehangoltan kellene végrehajtani, hogy biztosítsák hatékonyságukat.

Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyi biztosa elmondta: az EU egészségügyi biztonsági bizottságában kedden ülésező szakértők támogatták az intézkedéseket, beleértve az indulás előtti tesztelést, a repülőgépek szennyvizének fokozott ellenőrzését és a Covid–19 fokozott felügyeletét az EU-ban.

Az uniós szintű megközelítés – amelyet valószínűleg ajánlásként adnak ki a tagállamok kormányai számára – több mint egy tucat ország, köztük az Egyesült ÁllamokJapán, az Egyesült Királyság, India, Kanada, Ausztrália és Japán hasonló intézkedéseit követi.

Rovatok