Index Vakbarát Hírportál

Majdnem egymilliárd forintnyi, Ukrajnának szánt segélyszállítmányt lopott el egy magyar származású csaló

2023. január 4., szerda 06:43

A nő korábban már egy másik csalási kísérlettel is ismertté vált. Ezután ment a háborús övezetbe, ahol az ukrán idegenlégió kommunikációs igazgatója lett.

A 30 éves, magyar születésű, ausztrál állampolgár Emese Fajk azután menekült el Ausztráliából, hogy kiderült, állítólag hamis banki bizonylatokat használt arra, hogy megnyerjen egy 4,2 millió dolláros valóságshow-árverést 2020 decemberében. Miután állítólag tavaly egy portugál szigeten meglopta a főbérlőjét és egyben szeretőjét, júliusban az ukrán idegenlégió kommunikációs igazgatójaként tűnt fel „Fecsegő poszáta” hívójellel − írta meg a Daily Mail

Miután megismerték botrányos előéletét, felettesei elkezdték vizsgálni a háborús övezetben végzett tevékenységét.

Egy bizalmas jelentés, amelyet az ukrán szárazföldi erők parancsnoksága számára készített egy jelentős hírszerzési tapasztalattal rendelkező légiós tiszt, és amelyet a lap is megszerzett, vázolja az ellene felhozott vádakat. A jelentés azt állítja Fajkról, hogy ő áll egy 2,5 millió dolláros (950 millió forintos) orvosi szállítmány eltűnése és háborús adományok elsikkasztása mögött.

A jelentés szerzője a lapnak elmondta, hogy szembesítették Fajkot a szállítmány eltűnésével, aki azt állította, hogy semmit sem tud arról, de a szállítólevél tanúsága szerint jelen volt annak megérkezésekor.

Az irat és a szállítás előtt a gyógyszerekről készült fotók azt mutatták, hogy a szállítmány nagy mennyiségű, drogként is használt fájdalomcsillapítót és nyugtatót, például fentanilt, lidokaint és ketamint tartalmazott, más gyógyszerekkel együtt. Az ukrán nemzetbiztonság is vizsgálódik már a Fajk-ügyben.

Rovatok