Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan csak vízummal lehet Magyarországra belépni 63 ország polgárainak

2023. január 4., szerda 21:14

Előreláthatóan novembertől csak vízummal léphetnek be a nem uniós országok állampolgárai a schengeni térség területére.

Szerb útlevéllel jelenleg vízum és előzetes engedély nélkül utazhatnak a schengeni övezet országaiba. Az idei évtől, 2023-tól a beléptetés előzetes és díjköteles online kérelemhez lesz kötött – írta az N1 hírportál. A vízumigénylés az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer, az ETIAS révén történik.

Ez az ötlet még 2018-ban született meg, célja pedig az Európai Unió külső határának ellenőrzése és polgárainak védelme. A rendszer már azt megelőzően azonosítja a biztonsági fenyegetést jelentő személyeket, hogy elérnék az Európai Unió területét.

Az első tervek szerint az ETIAS már ebben a hónapban üzembe állt volna. A határidőt először 2023 májusáig meghosszabbították, a dolgok állása szerint azonban novembertől alkalmazzák majd, amit hivatalos honlapján is bejelentett az Európai Bizottság.

A jelentkezési kérelmet az ETIAS weboldalán vagy mobilalkalmazásán kell benyújtani. Az űrlapot legkésőbb az utazás időpontja előtt 96 órával kell kitölteni, és tartalmaznia kell az e-mail-elérhetőség mellett az útlevél adatait, valamint a személyes adatokat.

A héteurós, 2800 forintos illeték hitelkártyával egyenlíthető ki. Vízumdíjat nem kell azonban fizetniük a 18 évnél fiatalabbaknak, illetve a 70 évnél idősebbeknek.

A kiskorúak és a hajlott korúak beléptetése ingyenes.

Becslések szerint a jelentkezési folyamat körülbelül tíz percet vesz igénybe, maga a jóváhagyás pedig a kérelem benyújtásától számított néhány percen belül megérkezik.

Hatvanhárom ország lesz vízumköteles

A beutazásra feljogosító engedély három évig érvényes. Ez alatt az idő alatt az uniós országokba irányuló utazások számát nem korlátozzák.

Az ETIAS révén például Szerbia állampolgárai 180 napos időszakon belül legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak az Európai Unióban.

Novembertől a nem uniós országok állampolgárai csak ETIAS-engedéllyel léphetnek be Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Lengyelország Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia és Szlovénia területére.

Franciaországon át Monaco vagy Olaszország érintésével San Marino, illetve a Vatikán is csak ETIAS-vízummal látogatható.

Hasonló gyakorlatot vezetett be korábban az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália. A viszonosság elve alapján az uniós vízumkötelezettség rájuk, nem utolsósorban pedig az EU-ból távozó britekre is kiterjed.

Az ETIAS-rendszer nemcsak a biztonsági, hanem az egészségügyi és migrációs kockázatokat is mérsékelni hivatott.

A beutazási engedély beszerzése 63 olyan ország lakosaira terjed ki, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak, de állampolgárai vízum nélkül utazhatnak be a schengeni övezetbe.

A beutazási engedély nem jár automatikusan

Nem valószínű, hogy az ETIAS indulásakor megtagadják a szerb vagy más állampolgárok belépését az Európai Unióba – írja a schengenvisainfo.com weboldal.

Az ETIAS-kérelem azonban elutasítható, ha a kérelmező büntetett előéletű, veszélyt jelent a társadalomra, vagy neve a feltételezett terroristákkal kapcsolatos utazási figyelőlistán szerepel.

A jelentkezéskor az elutasítás oka lehet valótlan adatok megadása, valamint járványveszélyes területről történő beutazás, ami miatt a kérelmező közegészségügyi kockázatot jelenthet.

(Borítókép: Vízumigénylés a szabadkai magyar főkonzulátus épületében. Fotó: Németh György / MTI)

Rovatok