Index Vakbarát Hírportál

Hatodik nekifutásra sem tudott elnököt választani az amerikai képviselőház

2023. január 5., csütörtök 07:50

Az Egyesült Államok képviselőházának elnökválasztásán az ötödik után a hatodik szavazási forduló sem hozott eredményt, mivel Kevin McCarthy republikánus vezető kritikusai továbbra is kitartottak a jelöltségével szembeni ellenállásuk mellett.

A hetedik szavazási fordulót a házelnöki posztról csütörtökre halasztotta a képviselőház. Kevin McCarthy a szerdán lebonyolított negyedik és ötödik szavazás során is 201 szavazatot kapott, miközben megválasztásához 218 szavazatra lett volna szükség – írja a The Guardian.

A szerda esti, hatodik szavazási kör után a képviselőház több órával eltolta a hetedik szavazási fordulót, hogy a republikánusoknak több időt adjon a patthelyzet feloldására, majd nem sokkal később ismét kitolta a határidőt.

A hatodik szavazáson Kevin McCarthy ismét 201 szavazatot szerzett, a demokrata képviselők ugyanis minden alkalommal saját vezetőjükre, Hakeem Jeffriesre szavaztak, így ő hatodszor is 212 voksot kapott. Szavazatát indokolva Victoria Spartz indianai képviselőnő azt mondta, hogy a republikánusoknak „nem kellene tovább vesztegetniük a többiek idejét”, és csak akkor kellene újra összeülniük, ha elegendő szavazatuk van a házelnök megválasztásához.

Korábban Donald Trump volt elnök, Kevin McCarthy korábbi kritikusa is egységre és megegyezésre szólította fel a republikánusokat.

Joe Biden jelenlegi – demokrata – elnök a történteket szerdán úgy kommentálta: „kínos, hogy ennyi ideig húzódik a választás”. Hozzátette: fogalma sincs arról, hogy ki lesz győztes.

A képviselőházi elnökválasztás addig tart, amíg egy jelölt meg nem kapja az 50 százalék plusz egy szavazatot. Szélsőséges esetben a folyamat több napig is elhúzódhat. Házelnök hiányában az alsóház tagjai nem tehetik le a képviselői esküt, és addig a pillanatig hivatalosan még csak „megválasztott képviselőnek” minősülnek – emlékeztet az MTI.

Rovatok