Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin fegyverszünetet hirdetett az ortodox karácsony idejére, Ukrajna máris reagált

2023. január 5., csütörtök 16:53

Vlagyimir Putyin utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy péntek déltől egyoldalú tűzszünetet hirdessen a teljes ukrajnai frontvonalon az ortodox karácsony idejére. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója elutasította Vlagyimir Putyin felszólítását, és nem hajlandó az ortodox karácsony idejére ideiglenes tűzszünetet kötni.

Az utasítás szerint az orosz csapatoknak 36 órán át tűzszünetet kell tartaniuk, hogy megünnepeljék az ortodox karácsonyt – értesült a The Guardian.

Putyin bejelentése azután érkezett, hogy az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka csütörtökön tűzszünetre és karácsonyi fegyverszünetre szólított fel Ukrajnában.

Figyelembe véve Kirill pátriárka felhívását, utasítom az Orosz Föderáció védelmi miniszterét, hogy hirdessen tűzszünetet a teljes ukrajnai frontvonalon 2023. január 6-án 12 órától 2023. január 7-én 24 óráig. Abból a tényből kifolyólag, hogy nagyszámú ortodox vallású állampolgár él az ellenséges övezetben, felszólítjuk az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet, és tegye lehetővé számukra, hogy szenteste és karácsony napján is részt vehessenek az istentiszteleteken

– fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Ukrajna nem hajlandó fegyverszünetet kötni

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója korábban cinikus csapdának nevezte a Twitteren az orosz pátriárka tűzszüneti felhívását. Podoljak szerint az orosz ortodox egyház „nem a legfelsőbb tekintélye a globális ortodoxiának, csak a háborús propaganda eszközeként működik”. Emlékeztetett arra, hogy az orosz ortodox egyház az ukrán nép kiirtására szólított fel, tömeggyilkosságokra buzdított, és ragaszkodott Oroszország további militarizálásához.

Később Podoljak újra posztolt Twitteren, reagálva Vlagyimir Putyin kérésére. Az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója elutasította Vlagyimir Putyin felszólítását, és nem hajlandó az ortodox karácsony idejére ideiglenes tűzszünetet kötni.

Először is: Ukrajna nem támad külföldi területeket, és nem öl civileket, csak a megszálló hadsereg tagjait pusztítja el a területén. Másodszor pedig: az Orosz Föderációnak el kell hagynia a megszállt területeket, csak ebben az esetben lehet szó ideiglenes fegyverszünetről

– fogalmazott Podoljak.

Putyin nem tágít

Korábban a konfliktusban közvetítők – így Törökország és áttételesen az Egyesült Államok – javasolta, hogy kezdődjenek tűzszüneti tárgyalások. Ezt azonban ukrán oldalról Zelenszkij elnök az ősz folyamán elért katonai sikerekkel, az orosz elnök pedig a katonai akció általánossá tételével utasította el.

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon közölte Vlagyimir Putyinnal, hogy az orosz–ukrán háborúban tett béke-erőfeszítéseket egyoldalú tűzszünettel és „a méltányos megoldás víziójával” kell támogatnia.

Az ukrajnai politikai rendezés érdekében Kijevnek el kell fogadnia Moszkva követeléseit és a megváltozott területi realitásokat – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml sajtóosztályának tájékoztatása szerint csütörtökön török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdogan elnöknek.

Putyin azt hangoztatta, hogy a Nyugat romboló szerepet játszik a konfliktusban, mert fegyvert szállít Kijevnek, valamint műveleti információval látja el, és célpontokat azonosít be a számára. Mindemellett az Erdogan által a konfliktus politikai rendezése érdekében felajánlott török közvetítéssel kapcsolatban az orosz államfő „megerősítette Oroszország nyitottságát a komoly párbeszédre – feltéve, hogy a kijevi hatóságok eleget tesznek a jól ismert és többször hangoztatott (orosz) követeléseknek, és figyelembe veszik az új területi realitásokat” – idézi a közleményt az MTI.

Széles körű támadással zárta az évet Moszkva

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Ukrajna ellen irányuló, nagyszabású támadással zárta az évet Moszkva. Az elnöki hivatal közlése szerint a főváros Szolomjanszkij kerületében legalább egy ember életét vesztette, emellett többeket súlyos sérüléssel vittek kórházba. Pecserszk kerületben egy metróállomás közelében szállodát ért találat.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere később tisztázta, hogy a kijevi támadásban egy japán újságíró is megsebesült, akit az orvosok kórházban kezelnek. Kijeven kívül az oroszok támadták még Mikolajivot, Hmelnickijt, Odesszát és Zaporizzsját is.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, csütörtöki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2023. január 5-én. Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP)

Rovatok