Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel tesztkötelezettséget ír elő a koronavírus miatt

2023. január 5., csütörtök 13:27

A Kínából Belgiumba közvetlen repülőjárattal elinduló utasoknak hamarosan negatív koronavírustesztet kell bemutatniuk a felszállás előtt – jelentette a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter az intézkedés részleteit ismertetve elmondta: az utasok csak a repülőút megkezdése előtt legfeljebb 48 órával elvégzett, negatív eredményt mutató koronavírusteszttel szállhatnak fel a Kínából Belgiumba tartó járatokra.

A koronavírus-járvány újabb hullámának megelőzését szolgáló intézkedésről szóló kormánydöntés után a királyi rendelet leghamarabb szombaton jelenhet meg, és akkor azonnal hatályba is lép. A tárcavezető már most jelezte: az intézkedést szükség esetén tovább szigorítják.

A belga intézkedés az uniós tagországok szerdai ajánlásainak tesz eleget, amelyekben a koronavírus-járvány újabb hullámát megelőzni hivatott szabályok összehangolását javasolják, valamint azt, hogy a nemzeti hatóságok rendeljék el a Kínából érkezők tesztelését.

Ezenkívül a Kínából érkező utasoknak orvosi vagy FFP2/N95/KN95 jelzésű, az orrot és a szájat eltakaró maszk viselését javasolják. Indítványozták továbbá, hogy a tagállamok mozdítsák elő a koronavírus elleni oltások, köztük az emlékeztető oltások felvételét.

A tanácsi közlemény szerint az új típusú koronavírus Kínában feljegyzett nagy esetszáma miatt összehangolt óvintézkedésekre van szükség, különös tekintettel arra, hogy az ázsiai ország január 8-ától enyhíti utazási korlátozásait.

A belga kormány a hét elején jelentette be, hogy a Kínából Belgiumba érkező repülőgépek szennyvizét elemezni fogják a koronavírus új vírusvariánsai után kutatva. Olivier Véran belga szövetségi kormányszóvivő szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy egy Kínából előző nap érkezett utasok teszteredménye szerint minden harmadik utas fertőzött volt az új típusú koronavírussal – számolt be az MTI.

Rovatok