Index Vakbarát Hírportál

Összehangolt óvintézkedéseket sürget az EU az újabb járványhullám elkerülése miatt

2023. január 5., csütörtök 06:38

Az uniós tagországok egészségügyi minisztereit tömörítő testület a koronavírus-járvány újabb hullámát megelőző szabályok összehangolását javasolta, és arra bátorított, hogy a tagállamok rendeljék el a Kínából érkezők tesztelését – közölte az Európai Unió Tanácsa szerdán.

Az egészségügyi miniszterek brüsszeli tanácskozásukon egyetértettek abban, hogy az új típusú koronavírus Kínában feljegyzett magas esetszámai miatt összehangolt óvintézkedésekre van szükség, különös tekintettel arra, hogy az ázsiai ország január 8-tól enyhít utazási korlátozásain.

A szakminiszterek ajánlása szerint a tagállamoknak a Kínából érkező repülőgépek valamennyi utasának orvosi vagy FFP2/N95/KN95 jelzésű, orrot és szájat eltakaró maszk viselését kell javasolniuk. Az uniós tanács továbbá arra ösztönözte a tagállamokat, hogy a Kínából érkező valamennyi utas számára tegyék kötelezővé az indulás előtt legalább 48 órával végzett, negatív eredményt mutató koronavírusteszt bemutatását.

Az uniós egészségügyi tanács azt is szorgalmazta, hogy az illetékes nemzeti hatóságok végezzenek szúrópróbaszerű tesztelést a Kínából érkező utasok körében, valamint járványügyi szempontok szerint vizsgálják meg a kínai járatokat fogadó repülőterek szennyvizét. Indítványozták továbbá, hogy a tagállamok mozdítsák elő a koronavírus elleni oltások, köztük az emlékeztető oltások felvételét.

Megállapodtak továbbá abban, hogy javaslatokat adnak a Kínából érkező vagy oda tartó nemzetközi utasoknak, valamint a légi járművek és a repülőterek személyzetének a személyes higiéniai és egészségügyi intézkedésekről. 

A tagállamok január közepéig értékelik az európai és globális járványügyi helyzetet, és felülvizsgálják a bevezetett intézkedéseket – közölte az uniós tanács.

Rovatok