Index Vakbarát Hírportál

Séfek állítják: a karácsonyfa ehető, és még finom is

2023. január 5., csütörtök 06:22

Több brit séf javaslata szerint a karácsonyfából ételt lehetne készíteni az ünnepek után. Azt is elmondták, miként.

Az ünnepek után szinte mindenkinek problémát jelent, hogy mit kezdjen a karácsonyfával. A britek most egy meglepő javaslattal álltak elő, ugyanis az Expressnek nyilatkozó séfek szerint „nagyjából az egész” karácsonyfát meg lehet enni – és még egészséges is.

Azt mondták, hogy többek között finom süteményt, fagylaltot, szirupot, teát vagy más ízesített italokat (például gint) lehet készíteni a karácsonyfából. Az így készült ételek nemcsak ízletesek, hanem egészségesek is, például azért, mert sok C-vitamint tartalmaznak, illetve van még néhány jótékony hatásuk.

A séfek egyike, René Redzepi – aki egy koppenhágai Michelin-csillagos étteremben dolgozik – azt mondta, hogy körülbelül 20 éve használja fel a fenyő levelét a sütéshez. Hozzáfűzte, hogy az íze leginkább a rozmaringéhoz hasonlít (bár ez a fenyő fajtáján is múlhat), és többek között tojásos, zöldséges ételek mellett alkalmazható. 

Minderről egyébként már könyvet is írtak, így akit érdekel a dolog, az a How to Eat Your Christmas Tree (Hogyan edd megy a karácsonyfádat) című könyvből tájékozódhat a pontos receptekből. 

A könyv szerzője, Julia Georgallis az Expressnek nyilatkozva arról beszélt, hogy a környezetvédelem szempontjából is jó megoldás, ha a fenyőt elfogyasztják az emberek. 

Rovatok