Index Vakbarát Hírportál

Vatikán-szakértő: Pápához méltó, Benedek kívánságai szerint egyszerűbb gyászszertartást láthattunk

2023. január 5., csütörtök 15:23

Érszegi Márk Aurél kánonjogász úgy értékelte a Ferenc pápa által vezetett gyászszertartást az Indexnek, hogy a tőle megszokott módon pompájában teljes, de tömör ceremóniának lehettünk tanúi, ami az emeritus pápa kívánságának is megfelelt.

Ferenc pápa modernebb szemlélete és az utóbbi időben megromlott egészsége miatt szertartásai ritkán haladják meg az egyórás időtartamot. A szertartásra is kerekesszékben érkezett. Az Index a gyászszertartást percről percre közvetítette.

A hivatalban lévő pápa beszédében az előtte felolvasott evangéliumra reflektált, Jézus szavait hozta párhuzamba XVI. Benedekkel,

aki éppúgy kezébe ajánlotta lelkét, mint Istennek Krisztus. 

Az emeritus pápa névválasztása, ahogy egész hivatali idejében, de akár öltözködésében is szerénységét mutatta. Ferenc pápa prédikációja is ehhez méltó, visszafogott és tiszteletteljes volt, csak a végén említette a volt egyházfőt mint „a Vőlegény (Jézus) hű barátját”.

135 ezren látogattak el a pápa ravatalához

Mint ismert, XVI. Benedek, polgári néven Joseph Ratzinger az év utolsó napján, 2022. december 31-én hunyt el 95 éves korában. II. János Pál halála után, 2005 áprilisában választották a katolikus egyház fejének, ám 2013 februárjában lemondott, arra hivatkozva, hogy fizikai állapota miatt nem elég erős a pápai feladatokra.

Ahogy megírtuk, erre a történelemben hatszáz éve nem volt példa. A Szentszék szigorú eljárásrendet ír elő a pápai szertartásokra, ami csak egy-két ponton változott azzal, hogy nyugalmazott Szentatyáról van szó. 

Az elhunyt XVI. Benedek nyilvános gyászszertartását 2022. január 5-én tartották azt követően, hogy a zarándokok három napon keresztül leróhatták kegyeletüket a Szent Péter-bazilikában felállított nyitott ravatalnál. A néhai pápának január 2–4. között mintegy 135 ezren adták meg a végső tiszteletet. Ezt követően szerda este testét zárt cipruskoporsóba helyezték, mellé a hivatalára jellemző szimbólumokat is tettek. Mivel nyugalmazott egyházfőről van szó, a tisztséget jelentő piros keresztes gyapjúsálat, valamint a hivatali ideje alatt vert pápai érméket egy erszényben a lábához tették. A piros miseruha és a mellé helyezett, pápaságát összefoglaló dokumentum nem tér el a szokásrendtől

A koporsót a Szent Péter téren az oltár elé elhelyezett perzsaszőnyegre reggel 9.30-kor vitték ki a pápai hordszékvivők, azon II. János Pál pápához hasonlóan nyitott evangéliumot helyeztek el. Az Indexnek nyilatkozó szakértő azt mondta, ez az élet folytonosságát szimbolizálja, és hogy szeretett elődje útját követte. 

Gyászszertartás, állami és egyházi vezetők

A misén több mint 120 bíboros és négyszáznál is több püspök koncelebrált, és a becslések szerint százezer hívő vett részt. A bazilika feletti légteret lezárták. A szertartás kiemelt rendőri biztosítás mellett kezdődött meg, az eseményen ugyanis számos kormány-, államfő és uralkodó volt jelen. 

A világ közjogi méltóságai hivatalos meghívót a Szentszéktől nem kaptak – kivéve Olaszországot és Németországot. Az országokat a szentszéki nagykövetek képviselték hivatalosan, akiket beiktatásuk időpontja szerint ültettek. Az Egyesült Államok részéről Joe Donnelly szentszéki nagykövet volt jelen. 

A világi elöljárók a sagrato jobb oldalán foglaltak helyet. Magyarország képviseletében vatikáni nagykövetünk, Habsburg-Lotharingiai Eduárd vett részt az eseményen, nem hivatalos minőségben jelen volt köztársasági elnökünk, Novák Katalin és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát (MKPK) Erdő Péter bíboros, Veres András püspök, az MKPK elnöke, valamint Tóth Tamás, a testület titkára képviselte.

Ezzel búcsúzott Ferenc pápa

Ferenc pápa a homíliát és a végső könyörgést mondta, a szenteltvízzel való áldást ő adta, a tiszteletadó tömjénezést ő végezte.

A téren összegyűlt tömeg előtt Ferenc pápa a szertartás elején Ézsaiás könyvéből olvasott fel, majd elmondta homíliáját, amelyben az elhunyt pápát Isten kezébe ajánlotta.

A homíliában végig Jézus utolsó szavait használta: „Atyám, a te kezeidbe ajánlom lelkemet.”

Azt mondta, hogy a hívők ugyanezt szeretnék tenni Benedekért, mondván:

Az Úr utolsó szavaihoz és egész életének tanúságtételéhez ragaszkodva mi is mint egyházi közösség az ő nyomdokaiba akarunk lépni, és testvérünket az Atya kezébe ajánljuk. Azok az irgalmas kezek találják meg lámpását meggyújtva az evangélium olajával, amelyet egész életében terjesztett és tanúsított.

A pápa elmondta, hogy a tömeg azért jött el, hogy Benedek életét Istenre bízza, és hogy kifejezze halhatatlan szeretetét.

Magát a gyászmisét nem ő, hanem a bíborosi kollégium vezetője, Giovanni Battista Re bíboros celebrálta. 

II. János Pál korábbi nyughelyére került

A mintegy egy órán át tartó szentmise után a jelenlegi egyházfő fejet hatott XVI. Benedek koporsója előtt, majd rövid imával a kezét a koporsóra helyezve vett végső búcsút elődjétől. 

Ezt követően a pápai hordszékvivők a bazilika altemplomába vitték a cédrusfa koporsót. A temetés a nyilvánosság kizárásával, szűk körben, a bíborosok és egyházi méltóságok jelenlétében folytatódott. XVI. Benedek a boldoggá avatása során a piétához közeli mellékszárnyba áthelyezett II. János Pál egykori nyughelyére kerül, közel az egyházat alapító Szent Péter sírjához. 

Ferenc pápa még a temetés előtt, a ravatal utolsó napján az általános audiencián úgy nyilatkozott XVI. Benedekről: „A katakézis nagyszerű tanára kézen fogva vezetett minket Jézushoz.”

(Borítókép: Ferenc pápa búcsúztatja XVI. Benedek pápát 2023. január 5-én. Fotó: Vincenzo Pinto / AFP)

Rovatok