Index Vakbarát Hírportál

Csoda vagy szerencse? 80 métert zuhantak, de túlélték

2023. január 6., péntek 12:47

Mintegy 80 méteres magasságból zuhant le egy család Kaliforniában, miután a sofőr szánt szándékkal belehajtott egy szakadékba. A szakértők a szerencsének és az autó előnyös kialakításának tudják be, hogy túlélték a meredek esést.

A baleset még hétfőn történt, a Tesla Model Y típusú autóban egy 41 éves orvos ült feleségével és két (4 és 7 éves) gyermekével. A hatóságok egyelőre azt feltételezik, hogy a férfi direkt hajtott bele egy szakadékba, és a jármű mintegy 80 métert zuhant az alattuk fekvő tengerpartra,

de mindenki túlélte az esést.

A mentésről egy videó is készült:

A családtagokat még mindig kórházban ápolják. Jingwen Yu, a Michigani Egyetem Közlekedéskutató Intézetének professzora ugyanakkor azt mondta: az, hogy túlélték ezt a balesetet, „egyfajta csoda, a becsapódás erősségét figyelembe véve”. 

A sofőr valószínűleg alábecsülte, hogy mennyire biztonságos lehet a jármű

– nyilatkozta a szakértő az NBC News szerint. 

A helyszínen dolgozók közt volt, aki azt mondta, hogy a jármű többször is megpördült a tengelye körül az esés közben. Ezzel szemben a Kaliforniai Egyetem egyik professzora, egy balesetek modellezésében jártas szakértő, Jose Granda azt mondta, hogy ez nem valószínű, és az sem, hogy a jármű közvetlenül a sziklákra zuhant volna. Ez utóbbi esetben az autó tetejének be kellett volna szakadnia, és akkor mindenki meghalt volna (ezzel szemben a kocsi teteje nagyjából épen maradt a képek tanúsága szerint). 

Szerinte ezzel szemben arról lehetett szó, hogy a jármű körülbelül 128 kilométer per órás sebességgel zuhanhatott le, ezen kívül pedig egy sóderrel, kavicsokkal borított talajra eshetett rá, ami ugyancsak tompíthatta az ütközés erejét. Hozzátette ugyanakkor, hogy az autó típusának is szerepe lehetet a túlélésben, mivel az elektromos jármű az esés közben nem dőlt előre – ellentétben egy hagyományos autóval, amely a motor súlya miatt előrebillent volna a zuhanás közben. 

Az autót vezető férfit a történtek miatt gyilkossági kísérlet elkövetésével gyanúsítják, bár sok részlet nem egyértelmű még – például az sem, hogy a baleset előtt pontosan a Tesla melyik vezetési módját használta a férfi, és hogy tényleg direkt hajtott-e a szakadékba. 

Rovatok