Index Vakbarát Hírportál

Nagy támadás van készülőben, fordulóponthoz érhet a háború

2023. január 6., péntek 07:11

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Karának docense szerint jelenleg felkészülési szakaszában van a háború, annak érdekében, hogy mind Oroszország, mind pedig Ukrajna egy komoly támadást tudjon megkezdeni tavasz elején. A szakértő beszélt arról is, mire menne Ukrajna a Nyugat támogatása nélkül.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Karának docense, Kaiser Ferenc az orosz–ukrán háború jelenlegi helyzetéről beszélt az Infostartnak. A szakértő szerint az oroszok továbbra is komoly mennyiségi fölényben vannak, hiszen három-négyszer több harckocsijuk és tüzérségi eszközük lehet, mint Ukrajnának. 

Ugyanakkor – főként utóbbiak tekintetében – a NATO által az ukránoknak szállított korszerű fegyverrendszerek pontosabbak és messzebbre lőnek – vélekedett a szakértő, aki szerint a hatalmas mennyiségi fölényt részben képes kielégíteni a nyugati fegyverek minősége.

Mire menne Ukrajna a Nyugat nélkül?

A szakértő szerint nehéz megmondani, mire ment volna Ukrajna, ha nem kapott volna nyugati fegyvereket, ahogyan azt sem lehet tudni, hogyan zajlott volna a háború. Kaiser Ferenc valószínűsíti, hogy területének jelentős részét megszállta volna Oroszország. Bár az is igaz, az oroszok április 7-ére lényegében elhagyták Kijev környékét, miután a rendelkezésre álló erőik képtelenek voltak megtartani azt a hatalmas területet, amit korábban megszálltak – emlékeztetett Kaiser Ferenc.

Nemcsak a fegyver, hanem a hírszerzési támogatás sem elhanyagolható – jegyezte meg az egyetemi docens –, hiszen az ukránok a nyugati műholdaknak, titkosszolgálatoknak és elektronikus lehallgató eszközöknek köszönhetően képesek nyomon követni az orosz haderők minden nagyobb mozgását, felkészülve a szükséges válaszra.

Kaiser Ferenc szerint nem biztos, hogy Oroszország önerőből teljesen el tudta volna foglalni a magára maradt Ukrajnát, inkább csak a keleti, értékesebb területeit, ahol egyébként a nyelvében orosz – de az utóbbi idők miatt inkább ukrán érzelműnek mondott – lakosság nagyobb számban él.

Nagy támadás van készülőben

Kaiser Ferenc felvázolta a portálnak, hogy jelenleg a frontvonal jelentős részén patthelyzet van, amiben közrejátszik az enyhe tél és az óriási esők okozta raszputyica, vagyis lényegében sártengerré változtak a kelet-ukrajnai területek, ami még a lánctalpas járművek közlekedését is ellehetetleníti jelenleg. 

A szakértő szerint mindkét fél arra várhat, hogy vagy lefagyjon minden – amihez legalább egy hét kemény télre lenne szükség –, ez azonban kedvezőtlen a katonák terhelhetőségére, vagy hogy rendesen kitavaszodjon. Minden valószínűség szerint tavasz elején, 

március-április környékén várható egy nagy támadás mindkét fél részéről.

Kaiser Ferenc emlékeztetett, hogy hadműveleti szünet van, hiszen az mozgósított orosz katonák, valamint az ukrán katonák nyugati kiképzése jelenleg is zajlik. Az egyetemi docens úgy véli, bár egy háborúban bármi változhat, márciusra fog eljutni mindkét fél oda – de az oroszok egészen biztosan –, hogy egy komoly támadást indítsanak meg.

(Borítókép: Ukrán katonák haladnak el a Donyeck régióban, Ukrajnában 2022. december 30-án. Fotó: Yevhen Titov / Reuters)

Rovatok