Index Vakbarát Hírportál

Nem esett elég hó, több sípályát bezárnak

2023. január 6., péntek 17:26

Szlovéniában és Horvátországban sem lehet síelni a meleg miatt. Micimackó ennek örül, mert nem fázik. A turisták viszont nem repesnek a boldogságtól.

A szakállas vicc szerint egy norvég fiatalembert megkérdeznek, náluk milyen volt a nyár, mire azt feleli, nem tudja, mert mind a két napon mámoros állapotban volt. Ezt lassan az európai telekre is adoptálni lehetne, mert például a tavaszias időjárás miatt Szlovéniában több sípályát is bezártak, Horvátországban pedig törölték az alpesi sízők világkupa-sorozatának csütörtökre tervezett műlesiklóversenyét Zágrábban.

Manuela Bozic Badalic, a szlovén sífelvonó-szövetség vezetője az STA szlovén hírügynökségnek pénteken elmondta: a magas hőmérséklet lehetetlenné teszi a mesterséges hó készítését, és felemésztette azt a havat is, amelyet a síterepeknek sikerült elkészíteniük az ünnepek előtt, ezért sokan bezártak.

Hozzátette: mások húsz centiméteres hóval küszködnek. Az egyetlen kivétel a Kanin-hegység, amely az olasz–szlovén határon fekszik, ott egyméteres a hó, ami kevés az ottani síterepekre, de a síelés lehetséges – írja az MTI.

Cerkno, Soriska Planina, Stari Vrh és Gace síterepei zárva tartanak, míg például a Kranjska Gora, a Krvavec és a Vogel északon küzd, hogy fehéren tartsa a sípályákat, egyebek között azzal, hogy a havat más területekről szállítják a pályákra.

Krvavecnél a hótakaró jelenleg mindössze 30 centiméter vastag, és a magas hőmérséklet és páratartalom miatt tovább zsugorodik, így a 13 síliftből ma már csak öt üzemel, a 26 pályából pedig csak hat tart nyitva. Az északkeleti Pohorje és Rogla is a megszokottnál jóval kisebb kapacitással üzemel.

A tény az, hogy még a legjobb mesterséges hórendszer sem képes havat készíteni, ha 10 Celsius-fok van, és 80 százalékos a páratartalom

– mondta Bozic Badalic.

Máma már nem siklik tovább

Rámutatott, hogy a hóhiány miatt sokan lemondták a szállásfoglalásukat, és míg a Vogel azt reméli, hogy vasárnap húsz centiméter hó esik, a többi síközpont nem túl optimista az időjárás-előrejelzést illetően.

Eközben Horvátországban ezen a héten tartották meg a Hókirálynő elnevezésű alpesisí-világkupa műlesiklásversenyét, amelyet 2005-től rendeznek meg a Medvednica-hegy Sljeme csúcsán, Zágráb felett. A szerdai versenyt a már akkor sem ideális körülmények ellenére még megtartották, de a csütörtöki futamot már törölni kellett.

(Borítókép: Síelők Szlovéniában. Fotó: Luka Dakskobler / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok