Index Vakbarát Hírportál

Rishi Sunak: Matek 18 éves korig

2023. január 7., szombat 20:59

Noha a brit kormányfő első idei beszédében a kulcsfontosságú gazdasági kérdésekről, az egészségügy helyzetének javításáról és a bevándorlás megfékezéséről beszélt, már előtte is egy apró részlet ragadta meg a közvélemény figyelmét: a 18 éves korig kötelező matematikaoktatás.

„Megfelezzük az inflációt, fokozzuk a gazdasági növekedést, csökkentjük az adósságot, rövidítjük a várólistákat, és megállítjuk a csónakokat” – idézte a BBC a miniszterelnök szavait.

A közmédium arra is felhívta a figyelmet, hogy Sunak ezt az üzenetét szóról szóra kétszer is elmondta – beszéde elején és végén.

„Először is az idén a felére csökkentjük az inflációt, hogy csökkentsük a megélhetési költségeket, és anyagi biztonságot szavatoljuk az embereknek” – kezdte ígéretei részletezését a kormányfő, majd hozzátette: a gazdasági növekedéssel jobban fizetett munkahelyeket és lehetőségeket teremtenek az egész országban.

Az államadósság csökkentése a közszolgálatok távlati fenntartásának záloga – mondta Sunak, aki kilátásba helyezte a várólisták rövidítését, hogy a rászorulók „gyorsabban jussanak” megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

A La Manche csatornán érkező bevándorlók kapcsán leszögezte: „új törvényeket fogunk elfogadni a kis hajók megállítására”. Az illegális határátlépőket őrizetbe veszik, és haladéktalanul kiutasítják – közölte a brit miniszterelnök.

As your Prime Minister you need to know what my focus will be, so you can hold me to account directly on whether it is delivered.

These are my five promises * pic.twitter.com/XyXrlMshdG

— Rishi Sunak (@RishiSunak) January 4, 2023

A „számolási készség” fejlesztése

Küldetésének tartja, hogy a diákok 18 éves korukig matematikát tanuljanak – erre emlékeztetett a Sky News már Sunak beszédének elhangzása előtt.

A kormányfő szerint ugyanis újra kell gondolni a „számtanhoz való hozzáállást”.

Ha a gyermekeket e készség nélkül engedjük ki a világba, „cserben hagyjuk őket” – véli Sunak.

A miniszterelnök „új küldetésének” részleteit „kellő időben” fogják bejelenteni – közölte hivatala, ahogy Nagy-Britanniában a Downing Street házszáma alapján hívják, a Number 10, azt azonban előrebocsátották, hogy a kormány „nem tervezi” kötelezővé tenni a matematikaérettségit.

A Munkáspárt – megfelelő számú matematikatanár híján – „üres ígéretnek” tartja Sunak elképzelését.

A diákok fele tanul számtant

Az 56 milliós Angliában mintegy nyolcmillió felnőtt rendelkezik az általános iskolások számolási készségével – ez derült ki a brit kormány adataiból. A hátrányos helyzetű tanulók 60 százaléka 16 évesen nem rendelkezik alapvető matematikai ismeretekkel.

Jelenleg a 16 éveseknek csak a fele tanul egyáltalán matematikát. Pedig egy olyan világban, ahol „az adatok mindent behálóznak, és a statisztika minden munkát megalapoz, gyermekeink munkája minden eddiginél több analitikai készséget igényel majd” – mondta Sunak.

A kormány nem titkolt célja, hogy a 18 éves korig matematikát tanuló diákok Angliát a legtöbb fejlett OECD-országgal – köztük Ausztráliával, Kanadával, Finnországgal, Franciaországgal, Németországgal, Japánnal, Norvégiával és az Egyesült Államokkal – hozzák egy szintre.

„A számok alapos ismerete az élet minden szakaszában hasznos, izgalmas és kifizetődő karrierek előtt nyitja meg az utat” – így üdvözölte a gyermekjogi biztos, Dame Rachel de Souza a miniszterelnök szándékait.

Sunak elképzelése egyébként nem új keletű: a tory pártvezetés elnyeréséért indult nyári párharc oktatási programjának egy kissé felhígított változata.

A brit kormányfőtől eltérően a magyar miniszterelnök a hittant és a testnevelést tartja kulcsfontosságúnak.

A magyar fiatalok szellemi és fizikai egészsége a két legfontosabb probléma

– így érvelt Orbán Viktor egy ezzel kapcsolatos kérdésre évzáró sajtótájékoztatóján december 21-én.

Nagy-Britanniában nem a matek a legégetőbb kérdés

A 18 éves korig tartó matematikaoktatás a konzervatívok és az ellenzéki Munkáspárt köreiben korábban is felmerült. Nagy-Britannia ugyanis nemzetközi szinten kilóg a sorból, mivel a diákok fele 16 éves életkora után már nem tanul matematikát.

A Munkáspárt és a brit pedagógus-szakszervezetek szerint a cél elérését akadályozza a matematikatanárok krónikus hiánya. Angliában minden hatodik tanár egy év elteltével pályát vált, a helyzetet pedig most az év elején még tetézi, hogy az angliai tanárok rövidesen csatlakozhatnak a bénító sztrájkhullámhoz.

A munkabeszüntetések következményeinek enyhítését célzó törvény részleteit ismerteti rövidesen a miniszterelnök – értesült a Times, amely szerint a kormány egyes ágazatokban – köztük az egészségügyben, a vasúti közlekedésben, az oktatásban, a tűzoltásban és a határvédelemben – teljesen betiltaná a sztrájkot, amennyiben nem teljesül az előírt minimális szolgáltatási szint.

Rishi Sunak miniszterelnök az elmúlt hetekben alig jelent meg a nyilvánosság előtt. Pártján belül újabb lázadás kockázata rajzolódik ki, az egészségügyi ellátást pedig az ápolók munkabeszüntetése veszélyezteti, amire korábban soha nem volt még példa.

(Borítókép:  Matt Cardy/Getty Images)

Rovatok