Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Néppárttal szövetkezhet Giorgia Meloni

2023. január 7., szombat 08:53

Másodszor találkozott Giorgia Meloni olasz kormányfővel annak megválasztása óta Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke. Egy olasz kormánypárti képviselő szerint az Európai Néppárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek olyan alkura készülnek a 2024-es Európai Parlamenti választások előtt, amelyből kizárnák a korrupciós botrányban érintett Európai Szocialistákat.

Az ADNKronos című olasz lap szerint Meloni és Weber arról tárgyalt, hogyan újíthatná meg az Európai Parlamentet az Európai Néppárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek szövetsége. Ez utóbbi frakció meghatározó ereje Meloni pártja, az Olaszország Fivérei. Weber és Meloni tavaly novemberben már találkoztak egyszer, a sajtó azóta többször írt szövetségkeresési terveikről − írta meg az Euronews

Nicola Procaccini, az Olaszország Fivérei Európai Parlamenti képviselője az ADNKronosnak úgy fogalmazott: a céljuk az, hogy egy olyan egyezséget érjenek el egy szövetségről az Európai Néppárttal a 2024-es európai parlamenti választásokig, amely kizárná az Európai Szocialistákat.

A 2024-es szavazás az egyik utolsó esély lesz az Európai Parlament számára egy olyan Európai Unió létrehozása felé, amiben mi bízunk. Egy olyan modellre van szükség, amelyben nem alázzák meg a nemzeteket, hanem figyelembe veszik őket

− fogalmazott a képviselő.

Egy választási, vagy választás utáni együttműködés tulajdonképpen mindkét félnek érdeke lehet. Az Európai Néppárt jelenleg a parlament vezető frakciója, de tagpártjai sorra bukják a választásokat, ezért sokan szeretnék, ha nyitnának a radikálisabb jobboldal felé.

Az EKR 62 EP-képviselőjével a negyedik legnagyobb párt Brüsszelben. Az ő tagjaik a Néppárttal való együttműködéssel arra kapnának lehetőséget, hogy részt vegyenek az Európa sorsát meghatározó döntésekben. Az EKR képviselői tavaly egyébként már támogatták a néppárti jelöltet, Roberta Metsolát a parlament elnöki tisztségéért folyó harcban.

(Borítókép: Giorgia Meloni 2022. december 29-én. Fotó: Massimo Di Vita/Archivio Massimo Di Vita/Mondadori Portfolio via Getty Images)

Rovatok