Index Vakbarát Hírportál

Majdnem tettlegességig fajult az amerikai képviselőház elnökének megválasztása

2023. január 7., szombat 11:37

Csupán egy sor megaláztatás, kaotikus jelenetek és az ultrakonzervatívokkal folytatott többfordulós tárgyalás és engedmények után sikerült Kevin McCarthyt megválasztani az Egyesült Államok alsóházának élére.

Mint azt megírtuk, Kevin McCarthy kaliforniai képviselő szombaton kora reggel egy történelmi jelentőségű, ötnapos, 15 szavazáson keresztül tartó kiélezett küzdelemben nyerte el az Egyesült Államok képviselőháza elnökének címét, miután jelentős engedményeket tett a republikánus párt radikális szárnyának.

A 19. század, egészen pontosan 1859 óta ez volt a leghosszabb választás az Egyesült Államok házelnöki posztjára, a képviselők végül 15 alkalommal voksoltak. Tizennégyszer párttársai sem álltak elegendő számban mellé, ezzel gyakorlatilag nyilvánosan megalázták McCarthyt. Donald Trump elnökségének öröksége egyértelműen két, erősen elkülönülő táborra osztotta a republikánusokat.

A szavazás sajátossága, hogy a képviselők nem titkosan voksolnak, hanem minden körben egyenként hangosan ki kell mondaniuk az általuk támogatott jelölt nevét. A tizennegyedik szavazás után, amikor is McCarthy győzelméhez már csupán egy szavazat hiányzott, tumultus támadt az ülésteremben. Enyhe kifejezés, ha azt állítjuk, hogy a hangulat a republikánus képviselők körében felfokozott volt.

A jelölt az ülésterem hátsó részébe ment, és összeszólalkozott egyik legkeményebb, párton belüli ellenfelével, Matt Gaetzcel. Fennhangon vitatkoztak, és látható volt, hogy csak hajszál híján sikerült elkerülni az ökölharcot. Csütörtökön, a szavazás hetedik körében egyébként Gaetz ironikus módon Donald Trumpra adta le a szavazatát, ami rávilágít arra, hogy a párt ultrakonzervatív szárnya a jövőben még sok konfliktust okozhat a republikánusoknak − közölte a Fortune

McCarthyval való vitája közben az alabamai republikánus Mike Rogers képviselő rárivallt Gaetzre, majd egy párttársa, Richard Hudson a nyakánál fogva megragadta, és úgy rántotta félre.

A képviselőház jegyzője volt a hét hőse

A maratoni választás legnagyobb hőse a résztvevők szerint is Cheryl Johnson, a képviselőház jegyzője, a szavazás levezető elnöke volt, aki higgadtságával mindvégig megpróbálta megőrizni a testület méltóságát.

Amikor French Hill, Arkansas állam republikánus képviselője felállt, hogy 11. alkalommal jelölje Kevin McCarthyt elnöknek, megköszönte Johnsonnak, hogy az elmúlt hét nagy részét azzal töltötte, hogy próbálta fenntartani a rendet az egyre kaotikusabbá váló törvényhozási vitában − írta meg a The Washington Post

Hadd fejezzem ki saját és valamennyi képviselőtársam mély elismerését az Ön által végzett munkáért, jegyző asszony

− fogalmazott.

Ezután az egység ritka megnyilvánulásaként a képviselőház több mint 430 megválasztott tagja állva tapsolta meg Johnsont.

Az első képviselőházi jegyzőt 1789-ben választották meg, és az azóta eltelt 234 évben ez egy nem túlzottan látványos szerepkör volt. Viszont az egyedülállóan diszfunkcionális házelnökválasztás közepette Johnson az Egyesült Államok történetében valószínűleg a legnagyobb hírnévre tett szert a képviselőházi jegyzők közül, miközben az általában jelentéktelen politikai folyamat a szó legszorosabb értelmében vett politikai színházzá alakult. 

(Borítókép: Mike Rogers Richard Hudson megválasztott amerikai képviselőt tartja vissza, miután vitába keveredett Matt Gaetz képviselővel 2023. január 6-án. Fotó: Anna Moneymaker/Getty Images)

Rovatok