Index Vakbarát Hírportál

Öt nap után sikerült megválasztani az amerikai képviselőház elnökét

2023. január 7., szombat 07:37

Kevin McCarthy kaliforniai képviselő szombaton kora reggel egy történelmi jelentőségű, ötnapos, 15 szavazáson keresztül tartó kiélezett küzdelemben nyerte el a képviselőház elnökének címét, miután jelentős engedményeket tett a republikánus párt radikális szárnyának.

Kevin McCarthy úgy jutott el a győzelemig, hogy korábban olyan alkut kötött, amely az ultrakonzervatív törvényhozók jelentős részét megnyerte, majd a késő esti ülésszakban kifárasztotta a maradék ellenzékieket, és végül egyszerű többséggel győzött − írta meg a The New York Times

Az elhúzódó küzdelem előrevetíti, hogy milyen nehéz lesz vezetnie az alsóházat egy rendkívül szűk többséggel és egy engedetlen, a kiadások csökkentésére és a washingtoni ügymenet megakasztására törekvő jobboldali frakcióval. A házelnöki székért folyó küzdelem, amely még az ülésszak megnyitása előtt megbénította a képviselőházat, azt sugallja, hogy az olyan alapvető feladatok, mint a költségvetés elfogadása vagy a szövetségi adósság finanszírozása a következő két évben hatalmas küzdelmek árán tudnak majd csak megvalósulni.

McCarthy azonban, aki hajlandó volt elviselni a kudarcos szavazásokkal járó megaláztatást, és engedni ellenfelei egyre növekvő követeléseinek, hogy biztosítsa a posztot saját maga számára, tagadta, hogy a folyamat bármilyen működési zavart jelezne. 

Több mint 160 éve nem volt ilyen hosszú képviselőházi elnökválasztás

A vita egy hétig húzódott, és 1859 óta a leghosszabb ideig tartó kongresszusi elnökválasztás volt. 

Péntek délutánra McCarthy a 21 korábban ellene szavazó republikánusból 15-öt megnyert, ami figyelemre méltó fordulat egy olyan embertől, akiről néhány nappal korábban még úgy tűnt, hogy a vereség felé tart. 

A republikánus politikus végül beleegyezett abba, hogy egyetlen törvényhozó bármikor előre hozott szavazást kényszeríthessen ki a házelnök leváltására, amit korábban nem volt hajlandó elfogadni.

A javaslatot ismerő republikánusok elmondása szerint az is része volt a javaslatnak, hogy a vezető kötelezettséget vállalt arra, hogy az ultrakonzervatív frakciónak jóváhagyja a nagyhatalmú szabályzati bizottságban a helyek egyharmadát, amely ellenőrzi, hogy milyen törvények kerüljenek a parlament elé, és hogyan vitassák meg azokat.

Beleegyezett abba is, hogy a kormányzati kiadásokról szóló törvényjavaslatokat megnyitják egy olyan szabad vita előtt, amelyben bármelyik törvényhozó kikényszerítheti a szavazást a javasolt változtatásokról.

(Borítókép: Kevin McCarthy 2023. január 7-én. Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

Rovatok