Index Vakbarát Hírportál

Gigasztrájk a Ryanairnél, több mint 150 járatot töröltek

2023. január 7., szombat 12:06

A Ryanair belgiumi légiutas-kísérőinek sztrájkja miatt az ír légitársaság a Charleroi nemzetközi repülőtérre érkező és onnan induló legkevesebb 152 járatát törli a hétvégén, a munkabeszüntetés budapesti járatot egyelőre nem érint.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap beszámolója szerint a magyarországi járatokat is kiszolgáló dél-belgiumi Charleroi repülőtéren állomásozó 15 Ryanair-gép egyike sem száll fel szombaton és vasárnap – értesült az MTI.

A repülőtér a honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy a sztrájk nem minden Ryanair-járatot érint, az utasoknak azonban már azt megelőzően érdemes érdeklődniük repülőgépük indulásáról, mielőtt a légikikötőbe érkeznek.

A belga napilap közölte, a fapados ír légitársaság hostessei és stewardjai azért döntöttek a hétvégi munkabeszüntetés mellett, mert a cégvezetés nem hajlandó biztosítani számukra a Belgiumban törvényes minimálbért. Ugyanezen okból december 30-án, pénteken és 31-én, szombaton, valamint január 1-jén, vasárnap már tartottak sztrájkot a vállalat charleroi-i alkalmazottai.

Philippe Verdonck, a Charleroi repülőtér vezérigazgatója közölte, a hétvégi munkabeszüntetés legkevesebb 20 ezer utast érint. Nagyjából ugyanannyit, mint az év végén tartott sztrájksorozat három napja alatt, amikor összesen közel 130 Ryanair-járatot töröltek a légikikötőben.

A napilap közölte: a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren nem tervez járattörlést a Ryanair, mivel az onnan induló és érkező repülőgépeit a fapados légitársaság más bázisokról üzemelteti. A cég bejelentette, hogy minden érintett utast előre értesítenek járata esetleges törléséről.

(Borítókép: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)

Rovatok