Index Vakbarát Hírportál

Nem példa nélküli, ami Amerikában történt

2023. január 9., hétfő 11:20

A tizenötödik körben, az ötödik napon, egy éjfélbe nyúló szavazás és szinte ökölharc után választották meg Kevin McCarthyt az amerikai képviselőház elnökének. Sovány vigasz számára, hogy 168 éve, 1855-ben csak két hónap elteltével, a százharmincharmadik szavazás után sikerült házelnököt választani.

A kaliforniai republikánus képviselőnek a hízelgés, a fenyegetés és a bökdösés elegyével sikerült meggyőznie húsz párttársát, hogy támogatásukról biztosítsák – vagy legalábbis ne gáncsolják feltűnően és határozottan jelölését. Néhány dacos republikánust nem volt könnyű megdolgozni – állapította meg a BBC.

McCarthynak olyan kulcsfontosságú engedményeket kellett tennie, amelyek saját hatalmát korlátozzák, ugyanakkor növelik a republikánus párton belüli konzervatívok befolyását a képviselőházban.

A republikánus szélsőjobb belső ellenzék egyik legfontosabb követelése az volt, hogy akár egyetlen törvényhozó is szavazást kezdeményezhessen a házelnök elmozdításáról. A felmentési indítvány újabb szavazások lavináját indíthatja el a Házban, ráadásul pallosként lebeghet McCarthy feje fölött mindaddig, amíg ő irányítja a törvényhozás munkáját.

A felmentési indítvány intézménye hosszú múltra tekint vissza a Kongresszusban, de a kezdeményezéséhez nélkülözhetetlen képviselők számát az elmúlt években ötre emelték, megakadályozandó, hogy egy magányos kongresszusi tag veszélyeztesse a házelnök hatalmát.

Noha a rebellisek ígéretet tettek, hogy nem élnek vissza a kiváltsággal, McCarthy tekintélyén csorba esett.

A tizennegyedik fordulóban például nem átallotta személyesen felkeresni Matt Gaetzet, a lázadók hangadóját, hogy felkérje: adja már be a derekát.

Kevin McCarthy confronts Matt Gaetz during 14th House Speaker vote. #118thCongress pic.twitter.com/nMa9bm0KSN

— CSPAN (@cspan) January 7, 2023

A mezei képviselők beleszólási joga

Egykor az indítványokat a törvényhozók terjesztették be. Azt követően egy bizottság elé kerültek felülvizsgálatra és átdolgozásra, majd a kongresszus tárgyalt róluk, ahol további csiszolás után végül szavazásra bocsátották őket.

Manapság a dolgok gyakran nem így működnek. A hatalmas kiadásokkal járó törvényjavaslatokat zárt ajtók mögött tárgyalják, és rövid időn belül, szinte vita nélkül fogadják el.

McCarthy azt ígérte, hogy az eljárás visszatér majd a régi szép idők gyakorlatához, és a kongresszus felső vezetésen kívüli képviselőknek több beleszólása lesz a törvényjavaslatok előterjesztésébe, módosításába és elfogadásába.

A korábbi rend jobbára azért szűnt meg, mert a törvényalkotás, kivált a mai pártmegosztottság mellett, rögös folyamat. Jóllehet a hagyományos játékszabályokhoz való visszatérés nemes cél, McCarthynak nehéz lesz betartania ígéretét.

A múlt heti vita hevében egyébként egy alabamai képviselő is rebellis párttársára támadt a döntés elodázása miatt, mire egy másik képviselő próbálta csillapítani.

As tensions boiled over on the House floor during the speaker votes, Republican Mike Rogers of Alabama started to charge toward Matt Gaetz before Richard Hudson physically pulled him back.

Full coverage:https://t.co/rT1rrJ7Ayy pic.twitter.com/klMbHN02iV

— The Associated Press (@AP) January 7, 2023

Maroknyi lázadó formálhatja a szabályokat

Lényegében a Házszabály Bizottság határozza meg a Házban folytatott játék irányelveit. A bizottság dönt a javaslat elfogadásának időpontjáról, a vita tartamáról, a módosítás lehetőségeiről. McCarthy szavatolta, hogy a keményvonalas konzervatívok legalább egy helyet kapnak a testületben.

Amennyiben ez bekövetkezik, már akkor beleszólhatnak az ügyrendbe, amikor az indítványok még csak formát kezdenek ölteni, ráadásul csírájában elfojthatják a számukra nem tetsző javaslatokat.

A napokig tartó vitában néhány ellenszegülő republikánust sikerült arról meggyőzni, hogy ha már nem is szavazzák meg McCarthy kinevezését, legalább ne szavazzanak párttársuk ellen.

Ezek közül a tartózkodók közül néhányan szemet vetettek bizottsági vezetői tisztségekre.

A marylandi Andy Harris például kifejezte érdeklődését a kormányzati kiadások dollármilliárdjait ellenőrző költségvetési bizottság egészségügyi albizottságának irányítása iránt.

Az ötödik napon meggondolta magát, és úgy döntött, mégis McCarthyt támogatja. Ezek után kollégái árgus szemekkel figyelik, hogy ő vagy más, álláspontjukon változtató képviselők jutalomban részesülnek-e McCarthy megválasztása után.

Amennyiben néhány bizottsági elnöki tisztséget a rebellisek szereznek meg, azzal McCarthy hűséges támogatóinak a kenyerét veszik el, akiket már szolgálati idejük alapján is megilletett volna a bizottsági elnöki tisztség.

Nem utolsósorban McCarthy a saját táborán belül is ellenségeket szerezhet, ha túl sokat ígér korábbi ellenfeleinek. Mellesleg ez volt az a pillanat, amikor Matt Gaetzet rávették álláspontja módosítására.

The moment Gaetz changed his vote (sound up). pic.twitter.com/bdhJqSqQzv

— DC Boy (@dcboyisangry) January 7, 2023

Volt már rosszabb is

Az amerikai törvényhozás teljesen megbénult a házelnök megválasztásáig. Az újonnan megválasztott képviselők például nem tehették le az esküt, amíg a Háznak nem volt vezetője.

Maga McCarthy volt az, aki türelemre intett, és azt mondta: „[…] nem az számít, hogyan kezded, hanem az, hogyan fejezed be.”

A múlt heti szavazás hosszúnak tűnhet, de nem példa nélküli az amerikai történelemben, bár csaknem egy évszázada ez volt az első eset, hogy a házelnököt nem az első fordulóban választották meg.

Összesen tizennégyszer fordult elő, hogy a speakerről, a Ház elnöki tisztjét betöltő személyről csak megismételt voksolásban döntöttek – ebből tizenhárom esetet még a polgárháború előtt jegyeztek fel.

A pedáns történészek azt is kiderítették, hogy a jelenlegi, 118. kongresszus elnökének megválasztása tartamát tekintve az ötödik a rangsorban.

Huszonegy jelölt indult 1855-ben a 34. kongresszus elnöki tisztségéért. A választás a „rabszolgasággal kapcsolatos konfliktus és a nemzet növekvő bevándorlóellenes hangulata” miatt két hónapig nyúlt el, és Nathaniel Prentice Bankst végül a 133. fordulóban sikerült megválasztani.

(Borítókép: Kevin McCarthy megválasztása után az Egyesült Államok Capitoliumában 2023. január 6-án. Fotó: Jabin Botsford / The Washington Post / Getty Images)

Rovatok