Index Vakbarát Hírportál

Névtelen bejelentéseket vár az Európai Bizottság

2023. január 9., hétfő 19:13

Magánszemélyek, névtelenségük megőrzése mellett, figyelmeztethetik az uniós versenyjogi hatóságokat a versenyszabályokat sértő törvénytelen vállalati fúziókról és állami támogatásokról a jövőben – közölte hétfőn az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság szerint ezzel bővül a versenyjogi kihágásokra 2017-ben bevezetett bejelentési lehetőség, amelyet olyan jogellenes gyakorlatok gyorsabb felderítése érdekében vezettek be, mint a kartellezés, az egyes termékek piactól való távoltartása, valamint a versenytársak tisztességtelen kizárása.

Évente mintegy 100 ilyen bejelentés érkezett az illetékes hatóságokhoz.

Az informátorok névtelenségét, akiknek okuk van feltételezni, hogy bejelentésük bármilyen formában megtorláshoz vezethet, egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett titkosított üzenetküldő rendszer védi.

Ez kétirányú kommunikációt tesz lehetővé, így a bejelentő információt adhat, a testület pedig további felvilágosítást kérhet. A szolgáltatást az MTI szerint egy erre szakosodott külső fél működteti, amely a kapott üzenetek tartalmát anélkül küldi el, hogy továbbítana olyan adatokat, amelyek alapján azonosítani lehetne az információt szolgáltató személyt.

Rovatok