Index Vakbarát Hírportál

Döntött a bíróság az EU-s pénzek elsikkasztásával vádolt volt cseh kormányfőről

2023. január 9., hétfő 10:02

Nem találta bűnösnek a prágai bíróság Andrej Babis korábbi cseh kormányfőt, akit EU-s pénzek elsikkasztásával vádoltak – írja az AP hírügynökség.

Amint arról beszámoltunk, a cseh politikust azzal vádolták, hogy vállalati tulajdonú farmjával nem indulhatott volna egy kis- és közepes vállalkozások számára kiírt uniós pályázaton. Az Európai Unió 2 millió eurót osztott szét a nyertes pályázók között, és a gyanú szerint Andrej Babis vállalata jogosulatlanul jutott 50 millió koronához. A 68 éves politikus tagadta, hogy szabálytalanul indult volna a pályázaton, és politikailag irányított lejáratásnak minősítette az ellene indított bírósági eljárást. 

Az ügyészség három évre felfüggesztett börtönbüntetést és 10 millió cseh koronás pénzbüntetést kért Babisra, ám a prágai bíróság nem találta bűnösnek a korábbi cseh kormányfőt. A hétfőn meghozott ítélet ellen a vád fellebbezhet.

Babis nem volt jelen a hétfői ítélethirdetésen, amelyen felmentették korábbi tanácsadóját, Jana Nagyovát is.

Jó helyzetbe került Babis az elnökválasztás előtt

Andrej Babis 2017 és 2021 között volt Csehország miniszterelnöke. Pártja, a centrista ANO-mozgalom minimális különbséggel vesztette el a tavalyi parlamenti választást a jelenlegi miniszterelnök, Petr Fiala által vezetett jobbközép koalícióval szemben. 

Az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló Babis esélyesként indul a cseh elnökválasztáson, amelyet pénteken tartanak. Kihívói a korábbi hadseregparancsnok, Petr Pavel és Danuse Nerudova korábbi egyetemi rektor.

(Borítókép: Andrej Babis 2023. január 4-én. Fotó: David W Cerny / Reuters)

Rovatok