Index Vakbarát Hírportál

Forrnak az indulatok Kínában: tízezrek kerültek utcára

2023. január 9., hétfő 17:52

Megint zavargásokról szóló videók lepték el a kínai közösségi médiát. Feldühödött munkások ezrei csaptak össze a rendőrökkel a közép-nyugati megapolisz, a húszmilliós Csungking ipari negyedében.

Miután Kína feladta a világ legszigorúbb járványellenes intézkedéseit, és mostantól szabad az utazás is, nincs szükség negatív tesztre, hirtelen leesett a Covid-gyorstesztek iránti megrendelések száma. Ennek eredményeként a legnagyobb, egészségügyi eszközöket gyártó vállalatok tízezrével bocsátják el az embereket. Ez történt a hétvégén a húszmilliós Csungkingban található Zybio gyáránál is

Az internetre kikerült videók tanúsága szerint a feldühödött emberek összecsaptak a gyárhoz kivezényelt rendőrökkel. A munkások azon háborodtak fel, hogy mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül rúgták ki őket, és legutolsó havi bérüket sem fizették ki. Az egyik videón látszik, hogy a gyár környékén szétdobált Covid-gyorstesztkészletekben gázolnak a tüntetők. 

Az indulatok helyi idő szerint szombat reggel szabadultak el, amikor az emberek megtudták a gyárnál, hogy már nem kell bemenniük dolgozni, tízezer embert elküdtek. Egész nap le-fel masíroztak, azt kiabálva, hogy „Adjátok vissza a pénzünket!” Este a helyzet már eldurvult, amint ezen a másik videón is látszik, amikor már keményen nekimentek a rohamrendőröknek, akikhez dobozokat, ládákat és székeket vágtak, meghátrálásra késztetve őket. 

Értesülések szerint nem csak a Covid-gyorstesztet gyártó Zybiónál voltak váratlan elbocsátások. A TikTok-tulajdonos ByteDance-nél ötezer, míg a Xiaominál 900 embert küldtek el.

Kínában nagyon ritkák a politikai zavargások, annál gyakrabban vonulnak utcára az emberek, ha gazdasági érdekeik sérülnek, és másként nem jutnak például a bérükhöz. Ugyanakkor viszont nem szabad elfelejteni, hogy tavaly novemberben, amikor bejelentették, hogy az emelkedő esetszámok miatt újabb lezárásokra készülnek a kínai nagyvárosokban, tízezrek tódultak utcára, hogy tiltakozzanak. Az embereknek elegük lett a három éve tartó járványszigorításokból, és már normális életre vágytak. 

A több mint egy tucat nagyvárosra kiterjedő és napokig tartó utcai megmozdulások végül meghátrálásra késztették a pekingi vezetést. Decemberben váratlanul teljes fordulat jött, és bejelentették, hogy felfüggesztik a szigorú Covid-rendszabályokat, januártól engedélyezik a külföldre utazást, és nem kötelezik a külföldről érkezőket szigorú karanténba. Ezzel együtt igyekeztek elmagyarázni az embereknek, hogy tanuljanak meg együtt élni a koronavírussal. A nagy szabadság eredményeként persze az esetszámok félelmetesen megugrottak szerte az egész országban.

Múlt év végén már leállították a napi esetszámok közlését, és a hivatalos adatok szerint az 1,4 milliárd lakosú ázsiai országban december óta mindössze huszonhárman vesztették életüket a koronavírus szövődményei miatt. Az Airfinity brit székhelyű globális egészségügyi adatközlő és elemzőcég becslése szerint viszont naponta 2,5 millió új fertőzött lehet, és nagyjából 16 600-an halhatnak meg az országban. Időközben a harmadik legnépesebb tartomány, Henan egészségügyi vezetői közölték, hogy jelenleg az ott élők 90 százaléka covidos. Ez nagyjából 88 millió (!) embert jelent. 

Hosszú sorok a kínai útlevélirodák előtt

Háromévi bezártság után kínaiak milliói tervezik, hogy külföldre utaznak. Vasárnaptól már több tízezren utaztak Hongkongból, miután vasárnaptól hivatalosan – a koronavírus miatt elrendelt korlátozások és a zéró Covid politika feloldásával – ismét lehetővé vált a mozgás a két terület között. Jelenleg naponta 50 ezren utazhatnak be Kínába Hongkongból, a belépés előtt interneten kell regisztrálni. Eddig már 410 ezer hongkongi jelentkezett az erre kijelölt honlapon – számolt be a South China Morning Post című lap.

Ugyancsak vasárnaptól érvényes a többi járványellenes utazási korlátozás feloldása, így újra megkezdik útlevelek kiállítását az utazni vágyó kínaiaknak, és megszűnt a Kínába beutazókra vonatkozó karanténkötelezettség is. Kína a világjárvány kezdetén, 2020 elején állította le a vízumkiadást a külföldieknek és az útlevelek kiadását a saját állampolgárainak. 

Jelenleg azonban a többszörösére nőtt a nemzetközi jegyfoglalások száma és a vízummal kapcsolatos információk lekérdezése az utazási irodák honlapjain. A kínaiak körében a legnépszerűbb úti célok között szerepel Japán, Thaiföld, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy közeledik a kínai holdújév ünnepe, amikor a járvány előtti időben gyakorlatilag az egész ország felkerekedett, és rokonlátogatóba indult az egyhetes ünnep alatt. A mostani előrejelzések szerint 

csak az ünnepi időszakban kétmilliárd utazásra számítanak a szakemberek, amelynek egy jelentős része nem belföldre irányul.

Éppen ezért kezdtek a nagy célállamok és az Európai Unió is foglalkozni azzal, miként lehetne legalább lassítani, hogy a három év után ismét utazó, de valószínűleg nagy számban vírushordozó turista újabb járványhullámot cipeljen be.

A hivatalos pekingi diplomáciai tiltakozás dacára is több mint egy tucat ország, köztük Olaszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada mellett Japán, India és Tajvan is jelezte, hogy kötelezően tesztelni fogja a januárban Kínából érkező látogatókat.

Az Egyesült Államok területére csak azok a Kínából, Hongkongból vagy Makaóból érkező, kétéves vagy annál idősebb légi utasok léphetnek be, akik indulás előtt legfeljebb két nappal negatív eredményt mutattak fel, vagyis bizonyítottan nem koronavírus-fertőzöttek.

(Borítókép: Utasok érkeznek a Sanghaj–Putungi nemzetközi repülőtérre 2023. január 8-án. Fotó: Hector RETAMAL / AFP)

Rovatok