Index Vakbarát Hírportál

Maratoni tárgyalás végén bizalmi szavazást nyert a nepáli miniszterelnök

2023. január 10., kedd 16:56

A nepáli képviselők elsöprő többsége támogatta Puspa Kamal Dahal újonnan megválasztott nepáli miniszterelnököt a keddi bizalmi szavazáson.

A katmandui parlament alsóházában jelen lévő 270 képviselőből 268 támogatta a kormányfőt – jelentette be Pasupati Rana házelnök. A miniszterelnöknek a maratoni hosszúságúra nyúlt tárgyalás végére sikerült meggyőznie a legnagyobb parlamenti párt, az ellenzéki Nepáli Kongresszus Pártjának tagjait, hogy támogassák őt és kormányprogramját a szavazáson.

Puspa Kamal Dahal egyelőre csak három minisztert nevezett ki, de a mostani bizalmi szavazás után várhatóan kibővíti a kormány névsorát. Ugyanakkor a politikusnak hét koalíciós partnert kell összefognia a kormányalakítás során, amely a törékeny belpolitikai helyzet miatt nem lesz könnyű feladat.

Az MTI tájékoztatása szerint 

Dahal már harmadszor tölti be a miniszterelnöki posztot

azóta, hogy 2006-ban maoista mozgalma felhagyott a fegyveres ellenállással, és legitim politikai párttá alakult.

Komoly kihívások várnak rá

A nepáli kormány nehéz feladatokkal néz szembe. Egyrészt egyensúlyoznia kell az országot körülvevő, egymással is rivalizáló nagyhatalmakkal: Kínával és Indiával, másrészt újra kell indítania az utóbbi években a koronavírus-világjárvány és az energiaválság által meggyengített nepáli gazdaságot is.

Rovatok