Index Vakbarát Hírportál

Kalasnyikovokat szállító halászhajót kapcsoltak le az Ománi-öbölben

2023. január 10., kedd 20:39

Az amerikai haditengerészet az Ománi-öbölben feltartóztatott egy halászhajót, amely több mint kétezer AK–47-es gépkarabélyt szállított Iránból Jemen felé.

A hajót még január 6-án kapcsolta le az amerikai haditengerészet, a fedélzeten hat jemeni állampolgár volt. A fegyverekre a USS Chinook part menti járőrhajó haditengerészei bukkantak rá, majd a USS Monsoon és a USS The Sullivans rombolók segítségével foglalták le – közölte a Reuters.

A fegyverek lefoglalását a haditengerészet központi parancsnoksága is megerősítette honlapján

összesen 2116 AK–47-est találtak a halászhajón.

A haditengerészek által feltartóztatott hajó olyan útvonalon haladt, amelyet régóta használnak arra a helyi csempészek, hogy különböző illegális rakományokat szállítsanak a jemeni húti vezetésnek. Ez a tevékenység nemcsak törvénytelen, hanem sérti a nemzetközi jogot is.

Ez a szállítmány az Iránból érkező folyamatos destabilizáló tevékenységek része. Ezek a fenyegetések felkeltették a figyelmünket. Továbbra is éberen figyelünk minden olyan tengeri tevékenységet, amely akadályozza a hajózás szabadságát vagy veszélyezteti a régió biztonságát

– mondta Brad Cooper altengernagy, az amerikai haditengerészet Ománi-öbölben szolgáló 5. flottájának és a kombinált tengerészeti erők parancsnoka.

A flotta az elmúlt két hónapban két további halászhajót kapcsolt le, amelyek ugyancsak fegyvereket szállítottak Iránból Jemenbe.

(Borítókép: A halászhajóról lefoglalt több ezer AK–47-es gépkarabély 2023. január 7-én. Fotó: Navcent Public Affairs / AFP)

Rovatok