Index Vakbarát Hírportál

Szándékosan lőtt tanárára a hatéves diák

2023. január 10., kedd 06:58

Szándékosan lőtt tanárára a hatéves diák múlt pénteken egy tanórán Virginiában − közölt részleteket a Virginia állambeli Newport News rendőrfőnöke az esetről.

Steve Drew elmondta, nem véletlen balesetről van szó, hanem az első osztályos diák a tanórán egy hátizsákból vette elő a fegyvert, majd rálőtt a tanárára. A tanárnőt, a 25 éves Abby Zwernert kórházban ápolják, állapota stabil, a gyerekek közül senki nem sérült meg − írta meg az MTI. 

A rendőrségi tájékoztatás szerint a fegyvert legálisan vásárolta a kisdiák édesanyja és tartotta otthonukban, ahonnan a gyerek bevitte az iskolába. Az is elhangzott, hogy a gyereket fizikai erővel kellett megfékeznie egy iskolai alkalmazottnak, majd a rendőrség őrizetbe vette.    

Az eset közvetlen előzményeiről a nyomozás érdekében a hatóság nem adott tájékoztatást. Arról sem adtak információt, hogy a hatéves tettest jelenleg hol tartják fogva.    

A rendőrség korábban arról tájékoztatott, hogy az életkora miatt a bíróság nem kezelheti felnőttként, és, ha elítélik, még ahhoz is túl fiatal, hogy fiatalkorúak börtönében, javítóintézetben töltse le a büntetést.    

Az iskola vezetője közölte, hogy az intézmény, a Richneck Általános Iskola egész héten zárva tart. A tanárnő felépüléséért hétfő este gyertyás virrasztást tartottak. Newport News egy 186 ezres város Virginia állam keleti részén a James és a York folyók torkolatvidékén.

A tanárnő próbálta elvenni a fegyvert a gyerektől

A tanárnő azután sérült meg, hogy megpróbálta elkobozni a fegyvert a gyerektől, aki az órán elővette azt − írta meg a The Guardian

A lövés olyan hangos volt, mesélte az egyik gyerek az édesanyjának, hogy úgy érezte, nem kap levegőt − közölte a The Washington Post

Az első osztályosok éppen olvastak, miközben a művészeti órára készültek, amikor egyik osztálytársuk előhúzott egy pisztolyt a hátizsákjából, és a tanárnőjére fogta − mondta Brittaney Gregory, akinek a fia is az osztályba jár. 

Fussatok − mondta a tanár. A gyerekek egy másik osztályterembe rohantak, ahol bezárkóztak. 

Nagyon gondoskodó tanár volt

Gregory szerint a tanárnő fia kedvence volt. Időnként papírokat hagyott a fia hátizsákjában. „Remélem, jó napod volt” – állt az egyiken.

Amikor Gregory vőlegényét, aki katona, bevetésre küldték, a fia viselkedése kezdett megváltozni. A tanár megbeszélést tartott velük, és jelentéseket is küldött a fiú napjairól.

Ő egy nagyon kedves hölgy. Nagyon odafigyel a gyerekekre

− tette hozzá. 

Fiát úgy jellemezte, hogy „még mindig sokkos állapotban van”.

A lövöldözés óta rémálmai vannak.

Általában a saját szobájában alszik, de a lövöldözés éjszakáján bejött a szobámba. Beszélt álmában, és azt mondta, hogy el kell mennünk innen

− tette hozzá Gregory.

Rovatok