Index Vakbarát Hírportál

Brazíliai zavargások: elfogatóparancsot adtak ki Bolsonaro szövetségese ellen

2023. január 11., szerda 08:40

A brazil legfelsőbb bíróság elfogatóparancsot adott ki Jair Bolsonaro volt elnök egyik közeli szövetségese, Anderson Torres volt igazságügyi miniszter ellen.

Mint arról beszámoltunk, Brazília fővárosában az előző hétvégén törtek ki erőszakos zavargások. Már akkor felvetődött, hogy az események elfajulásában felelőssége lehet a nemrég az elnöki hivatalból távozó Jair Bolsonaro egyik közeli szövetségesének.

Anderson Torres az előző év végén köszönt le Brazília igazságügyi minisztereként, ezt követően viszont a Brazíliavárost is magában foglaló szövetségi állam, Distrito Federal közbiztonságért felelős minisztere lett. E tisztségében pedig az ő feladata lett volna az erőszakos demonstráció megakadályozása.

Ezzel szemben a sajtóértesülések szerint Torres most még csak Brazíliában sem tartózkodott az eset idején.

Úgy tudni, hogy a hétvégén az Egyesült Államokba, Floridába utazhatott, hogy Bolsonaróval találkozzon (a volt elnök már korábban megérkezett a floridai Orlandóba, ahol jelenleg egy kórházban kezelhetik).

Anderson Torrest már a vasárnapi események után néhány órával menesztették az új miniszteri tisztségéből. A Reuters nemrég azt írta, hogy kedden a brazil legfelsőbb bíróság elfogatóparancsot is kiadott ellene.

A miniszter azóta a Twitteren már reagált is erre, 

és azt ígérte, hogy visszatér Brazíliába, aláveti magát az igazságszolgáltatásnak.

Torres azt írta, hogy idő előtt véget vet a floridai „nyaralásának”, és arról is beszámolt, hogy az elfogatóparancs mellett egy házkutatást is elrendelt ellene a legfelsőbb bíróság bírája.

„Mindig az etika és a törvényesség vezérelte a tetteimet. Bízom a brazil igazságszolgáltatásban, és az intézmények erősségében. És abban is biztos vagyok, hogy az igazság fog győzedelmeskedni” – írta a Twitteren Anderson Torres.

Lefejezték a rendőrséget

A Reuters szerint nemcsak Anderson Torresszel, hanem a brazíliavárosi rendőrfőnökkel, Fabio Augusto Vieira rendőr ezredessel szemben is elfogatóparancsot adott ki a legfelsőbb bíróság, akinek szintén fontos szerepe lehetett abban, hogy nem sikerült megvédeni a megostromolt és megrongált brazil kormányépületeket. Vieira egyelőre nem reagált erre a fejleményre a hírügynökség szerint. 

Ezenkívül a CNN Brasil arról számolt be, hogy menesztettek több olyan vezetőt is a rendőrségnél, akiknek szintén felelősségük lehet a hétvégi események miatt. Köztük van a rohamrendőrök vezetője, Gustavo Cunha őrnagy, valamint Eduardo Naime ezredes, a különleges műveleti részleg vezetője.

Ezen túl elbocsátották a rendőrség egy másik felsővezetőjét, Fernando Souza Oliveirát, valamint a hírszerzésért felelős főtisztviselőjét, Marília Ferreira de Alencart is. A CNN Brasil ezenkívül úgy tudja, hogy Vieirát már el is fogták azóta. 

(Borítókép: Jair Bolsonaro volt brazil elnök hívei 2023. január 8-án megtámadták a brazíliai Planalto elnöki palotát. Fotó: Sergio Lima / AFP)

Rovatok