Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a Vatikán egykori harmadik embere

2023. január 11., szerda 07:46

81 éves korában elhunyt George Pell bíboros, akinek gyermekmolesztálási ügye sokkolta a katolikus egyházat.

George Pell, a korábbi vatikáni kincstárnok Ausztrália legmagasabb rangú katolikus papja és a zaklatásos bűncselekmények miatt bebörtönzött legmagasabb rangú ismert egyházi személyiség volt. George Pell bíboros Melbourne és Sydney érsekeként is szolgált, mielőtt a pápa egyik legfőbb segítője lett.

Az egyházi tisztviselők szerint csípőműtétet követő szívpanaszok miatt halt meg.

2014-ben Rómába hívták, hogy rendbe tegye a Vatikán pénzügyeit, és gyakran az egyház harmadik számú tisztségviselőjeként emlegették. A klerikus azonban 2017-ben távozott posztjáról, és visszatért Ausztráliába, hogy bíróság elé álljon gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádak miatt – írja a BBC.

Hat év szabadságvesztésre ítélték, 13 hónapot töltött börtönben. Pellt csak az egyik sértett tanúvallomása alapján ítélték el, a kórus másik tagja ugyanis hat éve kábítószer-túladagolásban meghalt. A bírósági eljárásban az a gyanú is felvetődött, hogy a bíboros ellen valló férfi nem szabad akaratából tesz tanúvallomást.

Az esküdtszék 2018-ban megállapította, hogy az 1990-es években, amikor Melbourne érseke volt, két fiút molesztált.

Pell bíboros, aki mindig is ártatlanságát hangoztatta, 13 hónapot töltött börtönben, mielőtt az ausztrál legfelsőbb bíróság 2020-ban hatályon kívül helyezte az ítéletet, és felmentették a gyermekmolesztálás ítélete alól.

A polgári per azonban, amelyet annak a kóristafiúnak az apja indított, akit az ügyészek szerint Pell bíboros molesztált, még mindig folyamatban van.

A vizsgálat megállapította, hogy már az 1970-es években tudott a papok által Ausztráliában elkövetett gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekről, de nem tett lépéseket.

A Gyermekbántalmazási Királyi Bizottság több éven át működött, több ezer embert hallgatott meg, és megállapításait 2020-ban hozták nyilvánosságra. Pell bíboros tagadta a vádat, ragaszkodva ahhoz, hogy azt nem támasztják alá bizonyítékok. Peter Comensoli melbourne-i érsek jelentős és befolyásos egyházi vezetőként méltatta Pell bíborost.

Tony Abbott volt miniszterelnök, aki katolikus, „korunk szentjeként” méltatta a papot, és azt mondta, hogy a vádak, amelyekkel szembenézett, „a keresztre feszítés modern formája”.

Steve Dimopoulos, George Pell bíboros szülőállama, Victoria kormányzója azonban vegyes érzelmeknek adott hangot.

A bíboros mind Ausztráliában, mind külföldön megosztó személyiség volt, amit ő maga is elismert. Az egyházban a hagyományos katolikus értékek erős támogatójaként vált ismertté, konzervatív nézeteket vallott, és a papi cölibátust szorgalmazta.

2020-ban George Pell bíboros azt mondta, kétségtelen, hogy közvetlen a stílusa, és az olyan kérdésekben, mint az abortusz, hagyományos megközelítése a közvélemény egy részét saját maga ellene fordította.

A tény, hogy a keresztény tanításokat védem, sok embert irritál

– mondta a BBC Radio 4 vasárnapi műsorában.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: George Pell bíboros 2017. június 29-én a Vatikánban. Fotó: Franco Origlia / Redferns / Getty Images)

Rovatok