Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: Svájc és Horvátország is döntött a Kínából érkezők teszteléséről

2023. január 11., szerda 17:47

Svájcban továbbra sem lesz kötelező a koronavírusteszt a kínai turistáknak – közölte a berni kormány.

A döntést azzal indokolták, hogy „a Kínában jelenleg lappangó omikron-vírusvariánsok alacsony kockázatot jelentenek a svájci lakosság és egészségügyi rendszer számára”, de a járványhelyzet alakulását továbbra is élénk figyelemmel kísérik.

A svájcival egybevágó állásfoglalást tett közzé szerdán a Horvát Közegészségügyi Intézet járványügyi osztályvezetője is. Bernard Kaic a horvát kormány hivatalos felhatalmazásával egy interjúban azt mondta: „mivel egyelőre nem ismerünk olyan általánosan alkalmazható módszert, amely lehetővé teszi a hatékony megelőzést, a horvát kormány egyelőre nem szigorítja a kínai turisták Horvátországba történő beutazását”.

A Horvát Nemzeti Turisztikai Hivatal vezetője, Kristijan Stanicic a kérdéssel kapcsolatban azt nyilatkozta: „Horvátország tárt karokkal várja a kínai látogatókat, és igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy jól érezzék magukat az országban.” 

Kínában december 7-én szakítottak a korábbi rendkívül szigorú, úgynevezett zéró-Covid politikával. A romló kínai vírushelyzetre az utóbbi hetekben több ország is úgy reagált, hogy csak friss negatív teszt felmutatása esetén engedik be a Kínából érkezőket – írja az MTI.

Az Európai Unió egészségügyi hatóságának (ECDC) jelenlegi értékelése szerint „egyelőre szükségtelen a Kínából érkezők európai beutazásának korlátozása, mert a kínai esetszámok növekedése várhatóan nem lesz jelentős hatással az európai járványhelyzetre”.

Rovatok