Index Vakbarát Hírportál

Videó: Rohamrendőrök és klímaaktivisták csaptak össze egy német faluban

2023. január 11., szerda 14:02 | aznap frissítve

Csaknem ezer rohamrendőr bevetésével kezdtek meg szerda reggel Németországban kiüríteni egy bánya bővítése miatt lebontásra váró települést, amelyet klímaaktivisták szálltak meg – számolt be az MTI.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Lützerath utolsó bejelentett lakója már 2022 októberében elköltözött, miután megvásárolta ingatlanát a környékbeli lignitbánya bővítésére készülő RWE energetikai óriáscég. A község elhagyott épületeiben 2020 nyara óta táborozó klímavédelmi aktivisták viszont

nem hajlandók távozni, és letáboroztak a településen. 

Az RWE nemrég közölte, hogy szerdán elkezdik a település lebontását, és első lépésként egy másfél kilométer hosszú építési kerítést állítanak fel a terület biztosítására. Békés távozásra szólították fel a falufoglalókat. Mint írták, teljességgel elfogadhatatlan lenne, ha bárki is erőszakot alkalmazna a cég dolgozói vagy a munkálatokat biztosító rendőrök ellen.

Ezt az aktivisták máshogy látták, ugyanis szerdán Molotov-koktéllal fogadták a rohamrendőröket:

A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság helyszíni beszámolója szerint az aktivisták egy része nyugodtan, békésen távozott a területről rendőrök kíséretében. A többi demonstráló viszont szerda délelőttig számos esetben támadta meg a rendőröket kövekkel, tűzijátékokkal és Molotov-koktélokkal.

A több száz aktivista eltorlaszolta az utakat, és számos háromlábú állványt is felépítettek négy-öt méter hosszú gerendákból. Ezekre a szerkezetekre egy-egy aktivista rögzítette magát. A kiürítést irányító aacheni rendőrkapitányság közölte, hogy a lezárt területet jogi következmények nélkül önként el lehet elhagyni, de mindenkit feljelentenek, akit kényszerintézkedéssel kell eltávolítani. Kiemelték, hogy „lassan, megfontoltan és professzionálisan” járnak el.

Az energetikai cég eljárásának jogosságát több bírósági döntés is megerősíti, de a szénalapú energiatermelést elutasító aktivisták ragaszkodnak a bányabővítési tervek elvetéséhez. 

(Borítókép: Rendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt, aki társaival az RWE német energetikai vállalat külszíni barnaszénbányája bezárását követeli a Rajna-vidéki Lützerath településen 2023. január 11-én. Fotó: Ronald Wittek / EPA / MTI)

Rovatok