Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az Európai Parlament Emberi Jogi Albizottságának elnöke

2023. január 12., csütörtök 17:14

Benyújtotta lemondást az Európai Parlament (EP) Emberi Jogi Albizottságának elnöke. Marie Arena elmondása szerint lemondásának nincs köze a decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós botrányhoz, csupán saját és a bizottság hírnevének megóvása miatt hozta meg a döntést.

Lemondott tisztségéről az Európai Parlament (EP) Emberi Jogi Albizottságának elnöke, Marie Arena. A Politico azt írta, a brüsszeli korrupciós botrányba keveredett politikus a sajtó és ellenfelei támadása miatt nyújtotta be a lemondását. Arena közlése szerint így szeretné megóvni saját és az Emberi Jogi Albizottság hírnevét. 

A képviselő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy semmilyen módon nem érintetett a decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós ügyben.

Elmondása szerint sem irodájában, sem otthonában nem csaptak le a rendőrök, és parlamenti mentelmi jogának felfüggesztését sem kérték a belga hatóságok, ami pedig szükséges lépés a bűnügyi nyomozás megkezdése előtt.

Ezzel szemben a lap úgy tudja, az Arena által vezetett bizottság számos olyan személyhez fűződik, akikkel szemben vádat emeltek a belga bűnügyi nyomozásban. Köztük Pier Antonio Panzerivel, a bizottság volt olasz európai parlamenti képviselőjével, aki az újévet már letartóztatásban töltötte családjával együtt.

A belga rendőrség razziát tartott a bizottsághoz köthető parlamenti munkatársak irodájában. Úgy tudni, az Emberi Jogi Albizottság európai parlamenti képviselői január 12-én találkoztak, hogy megvitassák a következő lépéseket. 

Egymás után esnek ki a csontvázak a szekrényből

Mint megírtuk, belga ügyészek decemberben vádat emeltek Eva Kaili, az Európai Parlament egyik alelnöke, rajta kívül pedig három másik ember ellen. A vádak szerint a volt képviselő többzsáknyi készpénzt fogadott el katari tisztviselőktől, hogy érdekükben befolyásolja az Európai Unió döntéseit. Egy kiterjedt nyomozás után korrupcióval vádolják őket. A nyomozók Katar tiltott befolyásolási kampányát is vizsgálják.

Az Európai Unió ombudsmanja, Emily O’Reilly a Politicónak adott interjúban már egyenes arról beszélt, hogy a Katar-gate-botrány alapjaiban rengeti meg az Európai Parlamentet, ezért sürgősen át kell alakítani a vonatkozó etikai szabályokat. Emily O’Reilly már jó ideje ostorozza az uniós intézményeket, amiért nem lépnek fel hatékonyabban a külső befolyásolás megállítása érdekében.

(Borítókép: Marie Arena. Fotó: Shutterstock)

Rovatok