Index Vakbarát Hírportál

Amerika Japán partjainál erősíti csapásmérő erőit Kínával szemben

2023. január 12., csütörtök 06:15

Az Egyesült Államok és Japán hamarosan bejelenti katonai kapcsolatainak jelentős megerősítését és az amerikai hadsereg erőinek korszerűsítését a szigetországban, hogy elrettentse Kínát Tajvan vagy a közeli japán szigetek megtámadásától – közölte két, az ügyre rálátó amerikai tisztviselő. A hamarosan várható bejelentésről elsőként a Washington Post számolt be.

Washington egy újonnan átnevezett tengerészgyalogos egység állomásoztatását is elrendelheti a térségben, amely fejlett hírszerzési, megfigyelési képességekkel rendelkezik, emellett az ellenséges hajókra is nagy veszélyt jelenthet. A hírt azután közölték csak, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter pontosította a részleteket Yoshimasa Hayashi japán külügyminiszterrel és Hamada Jaszukazu védelmi miniszterrel.

A The Washington Post értesülése szerint a megújított tengerészgyalogos egységnek Okinaván lesz az állomáshelye, és célja, hogy megerősítse a csapásmérő erőt egy lehetséges kínai agresszióval szemben egy ingatag régióban. Az amerikai katonák feladata az lesz, hogy gyorsan reagáljanak a rendkívüli helyzetekre, illetve segíteniük kell a szövetséges erőknek, ha azt Japán kéri.

Okinavát kulcsfontosságúnak tartják az amerikai hadsereg csendes-óceáni műveletei szempontjából – részben a Tajvanhoz való közelsége miatt. A Japánban lévő amerikai katonai támaszpontok mintegy 70 százaléka található a szigeten – írja a CNN.

A bejelentést kevesebb mint egy hónappal azután teszik, hogy Japán bemutatta új nemzetbiztonsági tervét. Mint azt korábban az Index is megírta, a második világháború óta nem látott fegyverkezésbe kezd az ázsiai ország, amely megduplázza a védelmi kiadásokat és eltér pacifista alkotmányától a regionális riválisok, köztük Kína növekvő fenyegetése miatt.

Egy korábbi japán nemzetbiztonsági jelentés Kínát „stratégiai kihívásnak”, Észak-Koreát „a korábbinál súlyosabb fenyegetésnek”, Oroszországot pedig „komoly biztonsági kockázatnak” nevezte.

Peking korábban úgy döntött, növeli haditengerészeti és légi erejét a Japánhoz közeli területeken, miközben szuverén területnek tekinti a Szenkaku-szigeteket, a Kelet-kínai-tengeren található, Japán által ellenőrzött, lakatlan láncolatot.

(Borítókép: Joe Raedle / Getty Images)

Rovatok