Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin kezéből kicsúszhat a hatalom, belharcok dúlnak a helyéért

2023. január 12., csütörtök 07:30

Gyűlnek a sötét felhők Vlagyimir Putyin orosz elnök feje fölött, sokan azt rebesgetik, hogy kicsúszhat a kezéből a hatalom, amennyiben pedig ez megtörténik, több jelentkező is akad a helyére. Vélhetően az új katonai főparancsnok kinevezése is a Kreml belharcairól szól, mintsem az Armageddon tábornok, Szergej Szurovikin bukásáról.

Úgy tűnik, hogy frakciók alakultak ki az orosz vezetésen belül a háború alatt. Már októberben a Politico egy belső hatalmi harcról számolt be, amelyben két fő szövetség van:

Ezek egyike a Ramzan Kadirov csecsen vezető és Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója által vezetett „háborús párt”, a másik oldalon pedig az orosz biztonsági szervek, Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök áll.

Szergej Sojgu éppen szerdán nevezte ki Valerij Geraszimovot az ukrajnai „különleges katonai művelet” vezetőjévé – ez minden bizonnyal ennek a frakciónak jelent győzelmet.

A Kremlben egyesek úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a kezéből hirtelen kicsúszhat a hatalom, ami megmagyarázza, hogy miért állnak ugrásra készen a vezető tisztviselők, hogy kihasználják a helyzetet.

A volt orosz miniszterelnök, Mihail Kaszjanov már tavaly októberben úgy vélte, hogy három-négy hónapon belül drámai változásoknak leszünk szemtanúi. Az ukránoknál azonban már konkrét nevek is megfogalmazódtak.

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov az Ukrajinszka Pravdának adott interjúban korábban úgy fogalmazott: „Többükről is elképzelhető, hogy átveszik a hatalmat, de a Kreml egyik tisztségviselője biztosan le akarja váltani Vlagyimir Putyint.” Akkor arról beszélt, hogy Dmitrij Medvegyev volt orosz elnöknek „nincs esélye” a posztra, de nagyobb eséllyel pályázhat rá Dmitrij Patrusev, Nyikolaj Patrusev volt FSZB-főnök fia.

Belharcok dúlnak a Kremlben Putyin helyéért

Kadirov és Prigozsin kísérletet tettek arra, hogy magukra vonják a reflektorfényt – utóbbi a Bahmut melletti frontvonalra utazott, hogy találkozzon az ott harcoló Wagner-csapatokkal, míg Putyin a háború kitörése óta nem látogatott Ukrajnába.

Prigozsin nyíltan támogatta Szergej Szurovikint, akit szerdán lefokoztak, így már nem ő az ukrajnai orosz katonai műveletek parancsnoka.

Rob Lee katonai elemző, a Foreign Policy Research Institute vezető munkatársa elmagyarázta, hogy szerinte miért történhetett parancsnokváltás:

Nem hiszem, hogy ez azért történt, mert Szurovikin kudarcot vallott. Lehetséges, hogy a váltást politikai okok vezérelték. Szurovikin mint egységes parancsnok nagy hatalomra tett szert, és valószínűleg megkerülte Sojgut és Geraszimovot, amikor Putyinnal beszélt.

Ez megerősíti a hadügyminisztérium pozícióját a háború felügyeletében. Prigozsin dicsérte Szurovikint, miközben bírálta Lapint és a védelmi minisztérium felső vezetését. Ez részben válasz lehet a Wagner-csoport egyre befolyásosabb és látványosabb szerepére a háborúban.

Kinevezésének köszönhetően Valerij Geraszimov jelenleg Oroszország legmagasabb rangú katonája, ő a vezérkari főnök. Vlagyimir Putyin jobbján egyike volt annak a mindössze három embernek − magával az elnökkel és a védelmi miniszterrel együtt −, akik az ukrajnai invázió kiterveléséért feleltek.

(Borítókép: Mikhail Klimentyev / AFP)

Rovatok