Index Vakbarát Hírportál

Négy év alatt megduplázódott azok száma az Egyesült Államokban, akik hisznek az antiszemita konteókban

2023. január 13., péntek 13:44

Azon amerikaiak száma, akik hisznek az antiszemita összeesküvés-elméletekben, 2019 óta csaknem megduplázódott − derült ki a Rágalmazásellenes Liga (ADL) csütörtökön közzétett felméréséből.

A felmérésben arról kérdezték az amerikaiakat, hogy mennyire értenek egyet egyes zsidóellenes összeesküvés-elméletekhez kapcsolódó megállapításokkal, és megállapította, hogy az amerikaiak több mint fele legalább egy ilyenben hisz − közölte a New York-i székhelyű érdekvédelmi szervezet.

Az amerikaiak mintegy 85 százaléka hitt legalább egy antiszemita megállapításban, szemben a 2019-es 61 százalékkal − közölte az ADL, hozzátéve, hogy az amerikaiak 20 százaléka hat vagy több ilyen megállapításban hitt, ami lényegesen több, mint a 2019-es 11 százalék − írta meg a Reuters hírügynökség

Az antiszemitizmusról szóló jelentések száma országszerte megnőtt. A téma azután került a címlapokra, hogy a republikánus Donald Trump volt elnök a fehér szuprematista Nick Fuentest és Ye-t, a korábban Kanye West néven ismert zenészt látta vendégül floridai magánklubjában. Trump elmondta, hogy Fuentesszel véletlenül találkozott, miközben Ye-vel vacsorázott.

Ye széles körű kritikát váltott ki antiszemita megjegyzései miatt − köztük a náci diktátor, Adolf Hitler dicsérete miatt –, és felfüggesztették a közösségimédia-platformokról.

(Borítókép: Antiszemita erőszakot elítélő tüntetés New Yorkban 2021. május 27-én. Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images)

Rovatok