Index Vakbarát Hírportál

Brazília egyelőre nem nyújtott be kiadatási kérelmet Bolsonaro és minisztere ellen

2023. január 13., péntek 21:49

Az új brazil kormány egyelőre nem nyújtott be sem kiadatási, sem más kérelmet az Egyesült Államoknak a jelenleg Floridában tartózkodó Jair Bolsonaro volt brazil elnök és korábbi igazságügyi minisztere, Anderson Torres ügyében – közölte Flavio Dino, a tárca új vezetője pénteken.

A brazil legfelsőbb bíróság ugyanakkor kedden elfogatóparancsot adott ki Bolsonaro két közeli szövetségese, köztük Torres ellen a brazíliavárosi kormányzati épületek vasárnapi megrohamozásával összefüggésben. A volt minisztert, aki a gyanú szerint együttműködött a zavargások résztvevőivel, január elején a fővárosi térség biztonsági titkárává nevezték ki, majd a vasárnapi támadás után leváltották posztjáról.

Az MTI szerint Torres tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez, és azt ígérte: visszatér Brazíliába, és megvédi magát. Mindeközben több tucat amerikai kongresszusi képviselő a jelenleg szintén Floridában tartózkodó Bolsonaro vízumának visszavonását kérte az amerikai hatóságoktól.

Vasárnap Bolsonaro több mint 4000 híve tört be középületekbe, hatalmas károkat okozva az elnöki palotában, a legfelsőbb bíróság és a kongresszus épületében és környékén. A legutóbbi hivatalos adatok alapján mintegy 2000 embert vettek őrizetbe, és 1100-nál is többet tartanak vizsgálati fogságban a kihallgatásuk után.

Luiz Inácio Lula da Silva, a dél-amerikai ország baloldali elnöke egy pénteki sajtóreggelin közölte: a kormány szigorítja a fővárosi zavargások résztvevői, szervezői és pénzelői elleni intézkedéseket, és megerősítik a Planalto elnöki palota biztonságát, mert „ami történt, az nem ismétlődhet meg”.

(Borítókép: Jair Bolsonaro volt brazil elnök és igazságügyi minisztere, Anderson Torres 2021. december 9-én. Fotó: Evaristo Sa / AFP)

Rovatok