Index Vakbarát Hírportál

Fukusimai katasztrófa: Japán egymillió tonna radioaktív vizet ürít a tengerbe

2023. január 13., péntek 13:21

Tokió bejelentette, hogy idén több mint egymillió tonna vizet enged a tengerbe a megsemmisült fukusimai atomerőműből. A szabályozó hatóságok korábban biztonságosnak ítélték a víz kibocsátását, amely a kezelés után még nyomokban tríciumot (a hidrogén radioaktív izotópja) tartalmaz.

Az erőművet üzemeltető Tokyo Power Electric Company a művelet végrehajtása előtt megszűri a szennyezett vizet, hogy a nehezen eltávolítható tríciumon kívül a további káros izotópoktól megszabaduljon.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint az eljárás biztonságos, de a szomszédos országok aggodalmuknak adtak hangot. Japán valamikor tavasszal vagy nyáron hajthatja végre a tervet, közölte pénteken Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára.

Az erőmű naponta 100 köbméter szennyezett vizet termel, amely talajvíz, tengervíz és a reaktorok hűtésére használt víz keveréke. Ezt a vizet megszűrik és tartályokban tárolják írja a BBC.

A szűrési folyamatot követően felhígítják a vizet, és csak utána öntenék azt a tengerbe. A tervek szerint a tárolók leengedése után tovább folytatódhat az erőmű leszerelése.

A terv kemény ellenállásba ütközött a régió halászegyesületeinek részéről, akik tartanak attól, hogy a szennyezett víz kárt tehet az élővilágban, ami negatív hatást gyakorolna a megélhetésükre. A szomszédos országok, Kína, Dél-Korea és Tajvan szintén aggodalmuknak adtak hangot.

Északkelet-Japánt 2011. március 11-én 9,0 erősségű földrengés rázta meg, amely aztán óriási cunamit váltott ki. A hullámok a fukusimai atomerőművet is elérték, elárasztva három reaktort, súlyos katasztrófát okozva ezzel. A hatóságok tiltott zónát hoztak létre, ahogy a sugárzás kezdett továbbterjedni, emiatt több mint 150 000 embert kellett evakuálni a régióban.

Rovatok