Index Vakbarát Hírportál

Rendőri intézkedés után halt meg a Black Lives Matter alapítójának unokatestvére

2023. január 13., péntek 13:23

A Black Lives Matter mozgalom társalapítójának, Patrisse Cullorsnak az unokatestvére meghalt néhány órával azután, hogy a Los Angeles-i rendőrség feltartóztatta az utcán, és többször is elektromos sokkolóval sokkolta.

A 31 éves Keenan Anderson, tanár és apa egy Santa Monica-i kórházban halt meg. A Los Angeles-i rendőrség (LAPD) nyilvánosságra hozta a testkamerás felvételeket a január 3-i találkozásról. A felvételen látható, ahogy Anderson úr segítségért könyörög, miközben a rendőrök lefogják − írta meg a BBC

Egy ponton hallani, ahogy azt mondja:

Úgy akarnak megölni, mint George Floydot

− utalva ezzel a minnesotai Minneapolisban 2020 májusában történt gyilkosságra, amelyet tiltakozáshullám követett az Egyesült Államokban. 

Anderson − aki Washington DC környékén élt és éppen Los Angelesbe látogatott − halálának okát hivatalosan még nem állapították meg.

A felvételek tovább növelik a nyomást a Los Angeles-i rendőrségen, amelynek a feketékkel és latinókkal szembeni intézkedései kevesebb mint egy hét alatt három halálos áldozatot követeltek.

A 45 éves Takar Smitht és a 35 éves Oscar Sanchezt január elején lőtték agyon a rendőrök.

Karen Bass, Los Angeles polgármestere „mélységesen nyugtalanítónak” nevezte az eseteket. A rendőrség közölte, hogy kivizsgálja a három férfi halálát.

Az Andersont sokkoló rendőröket helyi idő szerint 15 óra körül hívták a helyszínre egy közlekedési balesethez.

Michel Moore rendőrfőnök szerdán sajtótájékoztatón azt közölte, hogy a férfi cserbenhagyásos gázolást követett el. Elmondása szerint úgy próbált elmenekülni a helyszínről, hogy megpróbált „engedély nélkül beszállni egy másik személy autójába”.

A felvételeken látható, hogy Anderson a rendőrség kiérkezésekor kétségbeesett volt, és azt mondta az első rendőrnek, hogy valaki megpróbálja megölni, bár látható fenyegetés nem jelent meg a felvételen. Kezdetben leült, ahogyan utasították, de amikor több rendőr érkezett, felállt, és kirohant az utcára, miközben figyelmen kívül hagyta a megállásra való felszólítást.

A férfi zavartan viselkedett

Amikor a rendőrök elérték Andersont, és megpróbálták feltartóztatni, az előbb engedelmeskedett, majd ellenállt, és azt kiabálta, hogy „segítség” és hogy „úgy akarnak megölni, mint George Floydot”.

A sokkolót először körülbelül 30 másodpercig használták Anderson ellen, miután egy rendőr többször figyelmeztette, hogy „hagyja abba [a letartóztatásnak való ellenállást], vagy sokkolni fogom”. A többi rendőr lefogta őt. Ezután újra sokkolták nagyjából öt másodpercig.

A rendőrség közlése szerint körülbelül öt perccel a sokkolás után megérkezett a mentőautó, amely Andersont egy helyi kórházba szállította. A rendőrség szerint körülbelül négy és fél órával később halt meg szívmegállásban. 

A Los Angeles-i rendőrség által készített toxikológiai jelentés szerint Anderson vérében kannabiszt és kokaint találtak. A Los Angeles megyei halottkém külön jelentést készít a férfi halálának okairól.

Anderson halála miatt a rendőrségi reformot követelő aktivisták újabb felhívásokat tettek közzé. Néhányuk úgy véli, hogy fegyvert viselő rendőröknek nem kellene közlekedési balesetekhez kivonulniuk.

Patrisse Cullors, a Black Lives Matter társalapítója és Anderson unokatestvére a lapnak azt mondta, hogy

az unokatestvérem segítséget kért, és nem kapott. Féltette az életét. Az elmúlt tíz évet egy olyan mozgalomban töltötte, amely azzal foglalkozott, hogy fekete embereket gyilkoltak meg. Tudta, hogy mi forog kockán, és megpróbálta megvédeni magát. Senki sem volt hajlandó megvédeni őt.

Cullors többekkel együtt a Los Angeles-i rendőrfőnökének lemondását követeli.

Moore azt közölte, hogy a közérdeklődés miatt felgyorsította az Andersonról készült videófelvételek nyilvánosságra hozataláról szóló eljárást. Elmondása szerint ez általában 45 napot vesz igénybe.

(Borítókép: Patrisse Cullors, a Black Lives Matter mozgalom társalapítója 2019. október 3-án. Fotó: Jerritt Clark / Getty Images)

Rovatok