Index Vakbarát Hírportál

Kanyarójárvány jöhet Szerbiában

2023. január 13., péntek 12:56

A kanyaró terjedése miatt fokozták készenlétüket a szerbiai egészségügyi hatóságok, amelyeket különösen aggaszt, hogy az országban csökkenést mutat a fertőző betegség ellen beoltottak aránya − közölte a helyi média pénteken.

Az utóbbi napokban négy új megbetegedést jelentettek a hatóságok Belgrád közeléből, közülük három kisgyermek nem kapta meg a kötelező oltást − adta hírül az MTI. 

Az egészségügyi hatóságok legutóbbi közlése szerint a kanyaró ellen beoltottak aránya távolról sem közelíti meg a szükségesnek tartott 95 százalékos arányt a teljes lakosságon belül. A kétévesnél fiatalabb gyermekek körében ráadásul az arány mindössze 71 százalék, míg az óvodás gyermekeknél 85 százalék.    

Dragoszlav Popovics egészségügyi szakértő a Politika című napilapnak nyilatkozva arra figyelmeztetett: „ha nem cselekszünk sürgősen, a kanyaró futótűzként fog terjedni az oltatlan gyermekek körében”.    

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy világszerte több tízmillió gyerek kerülhet veszélybe, mert a koronavírus-világjárvány miatt sokkal kevesebben kapták meg a kanyaró elleni oltást az elmúlt három évben, mint korábban.    

Szerbiában 2017–2018 között kanyarójárvány volt, 15-en vesztették életüket, és több mint négyezer fertőzöttet diagnosztizáltak. A hatóságok akkor oltási kampányt indítottak, de az oltási hajlandóság ennek hatására sem növekedett látványosan a lakosságon belül.

Rovatok