Index Vakbarát Hírportál

Ha nincs a szerb elnök, már javában tartana a III. világháború?

2023. január 13., péntek 20:00

Alekszandar Vucsics szerb elnök pozitív fejleménynek tartja, hogy az Egyesült Államok meghallgatja véleményüket, követeléseiket a Koszovóval való konfliktust illetően, ugyanakkor a fő kérdésekben továbbra sem enged az államfő, aki szerint még nem teremtődött meg az a helyzet, ami után tárgyalni lehetne. A The Jerusalem Poston megjelent véleménycikk szerint Vucsics egy kiemelkedő vezető, aki megakadályozta, hogy újabb világháború törjön ki.

Alekszandar Vucsics szerb elnök Koszovóról és a térségről, valamint a két ország kapcsolatairól tárgyalt Derek Chollettel, az amerikai külügyminisztérium tanácsosával. A szerb államfő szerint mindenkinek meg kell tudnia, hogy Pristina egyoldalú lépései hatalmas feszültségeket okoztak.

Világszerte egyre többen vannak azok, akik a koszovói helyzetet figyelve nem hunynak szemet a történtek felett, és ezek az emberek nem mondják azt, hogy Koszovóban bármit megtehetnek, ez pedig előrelépés

– mondta Vucsics, aki szerint Derek Chollet egy nagyon intelligens és rendkívül éleslátó politikus, aki jól ismeri a világban és a régióban rejlő lehetőségeket. A szerb államfő nem gondolja azt, hogy megváltozik az Egyesült Államok álláspontja Koszovót illetően, de előrelépésnek tekinti azt, hogy Chollet meghallgatta a szerb állam mondanivalóját, követeléseit. Vucsics köszönetet mondott Christopher Hill amerikai nagykövetnek, hogy ő és az amerikai képviselők meg akarták hallani, mit gondol Szerbia, és mik az elvárásaik a szerb embereknek.

Ezért aggódnak az amerikaiak

Az Egyesült Államok egyébként komoly aggodalmát fejezte ki a Wagner-csoport orosz katonai magánhadsereg tevékenysége és állítólagos kísérletei miatt, amelyekkel katonákat próbál toborozni Szerbiában és a világ más részein. Derek Chollet szerint a Wagner-csoport „szörnyű dolgokat művel az egész világon, akár Líbiában, akár a Közép-afrikai Köztársaságban vagy éppen most Ukrajnában”. Az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy semlegesítse a magánhadsereg tevékenységét világszerte. A tanácsadó egyben sürgette Szerbiát, hogy vezessen be szankciókat szövetségese, Oroszország ellen.

Úgy gondoljuk, hogy az országoknak el kell fogadniuk a szankciókat, és azért gondoljuk ezt, mert Oroszország cselekedeteit nemcsak el kell ítélni, hanem meg is kell büntetni. Oroszország brutális, indokolatlan háborút folytat Ukrajna ellen. Össze kell fognunk, hogy egyértelművé tegyük, ez a viselkedés elfogadhatatlan

– fogalmazott.

Az amerikai megbízott ezen a héten több balkáni országot érintő körútra indult, amelynek középpontjában a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálását célzó nemzetközi erőfeszítések állnak, miután hetek óta fokozódik a feszültség. Az egykori szerb tartomány 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, amelyet Szerbia és Oroszország nem ismer el.

Joseph Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője még novemberben reményét fejezte ki, hogy Pristina és Belgrád válasza elindíthatja a két országot a kapcsolatok rendezése felé és a párbeszéd irányába, amiben szerepet játszott Franciaországnak és Németországnak a kapcsolatok normalizálására tett javaslata.

Úgy tűnik, Vucsics nem enged

A Koszovó Online beszámolója szerint Vucsics és Chollet között a francia–német javaslat is téma volt. „A nyilvánosságra hozott »vörös vonalak« Koszovó elismerésének formái. A javaslat formális vagy informális, nemzetközi szervezetekben való tagság megadásáról szól. Erről nem akarunk beszélni. Minden mást megbeszélhetünk, és megvizsgálhatjuk, mit kap Szerbia, és mit kap valaki más” – magyarázta a szerb elnök.

Derek Chollet azt tanácsolta Vucsicsnak, hogy üljön le tárgyalni Albin Kurtival, Koszovó miniszterelnökével. A szerb államfő erre azt a választ adta, hogy ő mindig együttműködő fél az egyeztetésekben, nem zárkózik el semmilyen párbeszédtől, de hogy „mennyire lenne célszerű éppen most egy ilyen tanácskozás, az már egy másik kérdés”.

Ebből akár világháború is lehetett volna?

A The Jerusalem Poston megjelent véleménycikk szerint Alekszandar Vucsics volt az, aki megakadályozta, hogy kitörjön a III. világháború. Boaz Toporovsky izraeli politikus, a Kneszet tagja szerint a szerb államfő – távol tartva magát a nemzetközi reflektorfénytől – rendkívül komoly erőfeszítéseket tett a Balkán stabilitásának megőrzése érdekében. A cikk szerzője szerint a globális politikai válság és a Kelet–Nyugat-ellentét, amely jelenleg Ukrajnában is kifejti hatását, előtérbe helyezi egy erős, józan és mérsékelt vezető szükségességét, aki képes lavírozni a különböző érdekek között, megelőzve ezzel az újabb háborúkat, és hozzájárulva ahhoz, hogy nemzetközi stabilitás legyen.

Boaz Toporovsky kiemelte Vucsics rendkívüli karizmáját és fontos szerepét. Úgy látja, a szerb elnök minden erőfeszítésével azon dolgozik, hogy megakadályozzon egy újabb világháborút. Ő is kitért a Szerbia és Koszovó közötti feszültségre, ami szerinte Koszovónak a vitatott területeken élő szerb kisebbség elleni provokációi miatt van.

Az izraeli politikus egy példával szemléltette, hogy milyen is most a helyzet Koszovóban. „Képzeljék el a következő forgatókönyvet: egy fiatal fiút lelőnek vagy megsebesítenek Koszovóban, miután egy szerb karácsonyfát állít. A fiú később a kórházban belehal a sérüléseibe.”

Toporovsky így folytatja az elképzelt történetet: „Szerbia nem teheti meg, hogy nem ad választ a halálesetre, ezért úgy dönt, katonákat küld a határra. Erre a NATO is mozgósítja csapatait. Egy NATO-katona életét veszti egy véletlenül leadott lövés miatt a hadseregek közötti összecsapásban. A NATO-nak reagálnia kell, és akkor Oroszország beavatkozik.

Míg a világ szeme Ukrajnán és Koszovón van, Kína megtámadja Tajvant. Megkezdődik a harmadik világháború.

Az igazán durva pedig az, hogy ez egyáltalán nem elképzelhetetlen események sorozata.”

A politikus emlékeztetett arra, hogy néhány napja, az ortodox karácsony estéjén egy rendőr Koszovóban minden ok nélkül lelőtt két szerbet, egyikük egy 11 éves gyermek volt. Szerinte Szerbiában egyre nagyobb a nyomás a közvélemény részéről, hogy a szerb vezetés keményebb álláspontot képviseljen „a véget nem érő koszovói provokációkkal szemben”, amelyek a klerikusok zaklatásával kezdődtek. Toporovsky szerint ma már ott tartunk, hogy 

ártatlan civil emberek élete is veszélyben van.

Biztos vagyok benne, hogy Koszovónak megvan a maga magyarázata, de mivel indokolja a szerb kisebbség folyamatos zaklatását?” – teszi fel a kérdést a cikkben.

Higgadtság, helyes irány

Toporovsky szerint Vucsics egy higgadt, előrelátó politikus. Mint írja, decemberben több száz koszovói szerb okozott útlezárást a Szerbiába vezető utakon. A szerb hadsereg fokozott készültségben volt. „Ellentétben azokkal az állításokkal, amelyek szerint Szerbia háborút indítana, Vucsics elment a határhoz, hogy megoldást találjon a problémákra, és olyan egyezésre jutott, amely megakadályozta az eszkalációt. Bízott az amerikai kormányzat segítségében is, amely megértette a lehetséges válság súlyosságát. Vucsics megmutatta, miről is szól a vezetés” – fogalmazott.

Az izraeli politikus szerint Vucsics – aki egy polgárháború sújtotta országban kezdte politikai pályafutását – a kilencvenes években tanult a Balkán szörnyű hibáiból, és 

a balkáni térség stabilitásának megteremtésén dolgozik.

Hozzátette: a népszerűségét és a politikai karrierjét is kockáztatta azzal, hogy Donald Trump akkori amerikai elnök támogatásával tárgyalt Koszovóval.

Toporovsky megjegyezte: egy politikai vezetőt az alapján mérnek, hogy képes-e a helyes irányba terelni az embereket. Úgy látja, Vucsics így jár el. Az izraeli politikus szerint a nemzetközi káosz térnyerésének megakadályozása érdekében kiegyensúlyozott és tapasztalt vezetőkre van szükség, akik el tudnak igazodni a különböző érdekek között, és kerülik a konfliktusokat, gátolják az eszkalációt.

Rovatok