Index Vakbarát Hírportál

Példátlan döntést hozott az Apple vezérigazgatója

2023. január 13., péntek 08:33

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook 40 százalékos fizetéscsökkentéshez folyamodott. A technológiai óriásvállalat szerint az amerikai üzletember a részvényesek kritikája után nyújtotta be a kérelmét.

Tavaly az iPhone-gyártó részvényei meredeken zuhantak az ellátási lánc problémái és a globális gazdasági lassulás miatt. „A javadalmazási bizottság mérlegelte a részvényesek visszajelzéseit, az Apple teljesítményét és Cook úr ajánlását, hogy a kapott visszajelzések fényében módosítsa javadalmazását” – közölte az Apple az amerikai pénzügyi felügyelettel.

A lépés értelmében Tim Cook éves alapfizetése változatlanul 3 millió dollár marad, valamint 6 millió dollárig terjedő bónuszban részesülhet. Az Apple kompenzációs bizottsága úgy döntött, hogy 49 millió dolláros „célkompenzációt” ítél meg a vezérigazgatónak, szemben az egy évvel korábbi 84 millió dolláros célösszeggel, közölte a Financial Times.

Tavaly az Apple részvényeseit egy vezető befektetői tanácsadó csoport arra ösztönözte, hogy szavazzanak Tim Cook fizetése ellen. A befektetőknek írt levelében az Institutional Shareholder Services (ISS) azt írta, hogy jelentős aggályok merültek fel a csomag kialakításával és nagyságrendjével kapcsolatban. Az ISS szerint a vezérigazgató fizetése 1447-szerese volt egy átlagos Apple-alkalmazott bérének.

Tim Cook 2011 augusztusában lett az Apple vezérigazgatója, alig néhány héttel Steve Jobs társalapító halála előtt.

Vezetése alatt az Apple lett az első vállalat, amely elérte a 3 milliárd dolláros tőzsdei értékelést, ugyanakkor a kínai gyárak átmeneti bezárása, az ellátási lánc késedelmei és a globális gazdasági lassulás hatására az Apple részvényeinek árfolyama az elmúlt évben több mint 20 százalékkal zuhant.

A 62 éves férfi személyes vagyonát a Forbes magazin 1,7 milliárd dollárra becsülte. Tim Cook korábban ígéretet tett arra, hogy teljes vagyonát még életében elajándékozza – jegyezte meg a BBC.

(Borítókép: Tim Cook 2022. december 6-án. Fotó: Caitlin O'Hara / Bloomberg via Getty Images)

Rovatok