Index Vakbarát Hírportál

Nem sikerült új elnököt választani Csehországban

2023. január 14., szombat 17:03

Nem sikerült megválasztani az új cseh államfőt a közvetlen elnökválasztás szombaton befejeződött, kétnapos első fordulójában. A második fordulót két hét múlva tartják.

A győzelemhez a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzésére lett volna szükség, ami a nyolc jelölt közül senkinek sem sikerült. 

A választási körzetek 85 százalékában leadott szavazatok alapján a két hét múlva sorra kerülő második fordulóba Andrej Babis volt kormányfő és Petr Pavel nyugalmazott tábornok kerül. Babis eddig a leadott szavazatok 37 százalékát, Pavel pedig 34 százalékát kapta.

Az MTI beszámolója szerint a harmadik helyezett Danuse Nerudovára eddig a választók 13 százaléka szavazott. A választási részvétel 67,6 százalékos volt, míg öt éve ez a mutató 61,9 százalékot tett ki.

Amint arról beszámoltunkAndrej Babist korábban azzal vádolták, hogy vállalati tulajdonú farmjával nem indulhatott volna egy kis- és közepes vállalkozások számára kiírt uniós pályázaton.

Az Európai Unió 2 millió eurót osztott szét a nyertes pályázók között, és a gyanú szerint a cseh politikus vállalata  jogosulatlanul jutott  50 millió koronához. A 68 éves Babis tagadta, hogy szabálytalanul indult volna a pályázaton, és politikailag irányított lejáratásnak minősítette az ellene indított bírósági eljárást. Végül a prágai bíróság nem találta bűnösnek.

Rovatok