Index Vakbarát Hírportál

Megszólaltak a szirénák, újra bombázzák Kijevet

2023. január 14., szombat 09:20

A közösségi oldalakon terjedt a hír, hogy belorusz támadás miatt hallottak robbanásokat Kijev környékén. Mint kiderült, ezeknek a zajoknak nem volt közük az orosz megszállók támadásaihoz. Később azonban megszólaltak a szirénák az ukrán fővárosban, s mint kiderült, nem hiába.

Szombaton reggel robbanásokra ébredhettek a Kijevben élők. A szirénák azonnal megszólaltak a becsapódásokat követően – számolt be a helyi sajtó.

A kijevi városi katonai közigazgatás arról számolt be, hogy az orosz megszállók rakétákkal támadták a várost. Az elnöki hivatal viszont felszólította az ukránokat, hogy ne hagyják figyelmen kívül a légitámadást.

Az előzetes adatok szerint ismét egy infrastrukturális létesítményt választottak célpontként a megszálló erők. Kijev polgármestere közösségi oldalán megosztott bejegyzésében arról írt, hogy a főváros Dnyiprovszkij kerületét támadták.

Robbanások a Dnyiprovszkij kerületben. Minden szolgálatot a helyszínre küldenek. Maradjanak az óvóhelyeken!

– írta Vitalij Klicsko egy nyilatkozatban.

Több várost is támadnak

Korábban hírt adtunk arról, hogy több ukrán városban is megszólaltak a légvédelmi szirénák, robbanások történtek a fővároson kívül Harkivban és Bucsában is. 

RIA Novosztyi orosz hírportál szerint heves támadások történtek szombat reggel a zaporizzsjai régió több területén. Légiriadóra figyelmeztettek

Belorusz támadásról szóltak a hírek

Szombat reggel azonban más robbanásoktól is hangos volt Kijev és környéke, ám a híresztelésekkel ellentétben a történteknek nem volt köze a katonai műveletekhez – jelentette ki Olekszandr Pavljuk, az ukrán fegyveres erők parancsnokhelyettese. 

A robbanások nem társultak légi fenyegetéssel vagy a légvédelem munkájával, valamint semmilyen katonai akcióval

– húzta alá az Unian ukrán hírügynökség szerint a parancsnokhelyettes.

A lap hozzátette, az is kizárt, hogy a Telegram-csatornákon elterjedt belorusz támadásokról lenne szó.

Legutóbb december 31-én volt egy nagyszabású orosz támadás Ukrajna ellen, akkor a főváros Szolomjanszkij kerületében.

(Borítókép: Kijev látképe 2023. január 4-én. Fotó:  Sameer Al-DOUMY / AFP)

Rovatok