Index Vakbarát Hírportál

Rakétatörmelékek csapódtak a földbe Moldovában, a miniszterelnök Putyint hibáztatja

2023. január 14., szombat 19:20

A moldovai hatóságok szombaton arról számoltak be, hogy Ukrajnára mért orosz légicsapásokból származó rakéta maradványaira bukkantak a határőrök egy északi faluban, a háború sújtotta Ukrajna határának közelében.

A moldovai határőrök rakétatörmelékeket találtak az ukrán határon fekvő Larga falu közelében – erősítette meg a hírt a belügyminisztérium szombaton a Facebook-oldalán. Ez a harmadik eset, amikor egy rakéta vagy annak törmelékei Moldovában zuhantak le az ukrajnai háború kitörése óta.

A moldovai kormány eddig nem hozta nyilvánosságra, hogy kinek a rakétája volt az, amely október 31-én zuhant le az ország területén. Az incidens után azonban tiltakozást nyújtottak be Oleg Vasznyecov orosz nagykövetnek, később pedig kiutasították az országból a diplomáciai képviselet egyik alkalmazottját – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A moldovai belügyminisztérium a közleményben arról is írt, hogy tűzszerészeket vezényeltek a területre, amelyet lezártak.

A tárca nem pontosította, hogy mikor lőtték ki a rakétát, és hogy azt ki lőtte ki. A minisztérium Facebook-oldalán közölt fotókon látszik, hogy a törmelékek egy mező közepén hevertek.

Moldova miniszterelnöke, Natalia Gavrilita szombaton az incidensre reagálva elítélte Oroszország legújabb, Ukrajna elleni támadásait, és „felháborodását fejezte ki a Moldovai Köztársaság szuverenitásának semmibevétele miatt”, miután „légterét ma ismét lerohanták”.

A moldovai belügyminisztérium közleményében hozzátette, hogy a szomszédos Ukrajnában zajló konfliktusra válaszul megerősítette a határőrséget.

Lengyelországban is történt hasonló eset

Mint arról az Index is beszámolt, tavaly novemberben robbanás történt Lengyelországban, az ukrán határhoz közeli Przewodów községben rakéta csapódott egy gabonaszárítóba, és két ember meghalt.

A támadás miatt rendkívüli ülést hívott össze a lengyel és a magyar kormány is. Az incidensért egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta lehetett felelős, viszont az ukrán elnök ennek lehetőségét később kizárta.

Az orosz védelmi minisztérium a hírre reagálva provokációnak nevezte a lengyel média és tisztségviselők nyilatkozatait a feltételezett orosz rakéták Przewodów térségében történő lezuhanásáról, mert szerintük az ukrán–lengyel határ közelében nem történt orosz fegyveres csapás.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi. Szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok