Index Vakbarát Hírportál

Izraeli katonák lőttek agyon két huszonéves palesztint

2023. január 14., szombat 16:52

Izraeli katonák szombat reggel egy rajtütés során agyonlőttek két palesztint a megszállt Ciszjordániában, egy harmadik palesztin pedig belehalt sebesülésébe, amelyet csaknem két héttel korábban egy másik izraeli rajtaütés során szerzett.

A hadsereg közlése szerint a katonák Dzsaba városában nyitottak tüzet, miután egy palesztin fegyveres egy mozgó gépkocsiból rájuk lőtt. A katonák elkobozták az autóban talált M–16-os géppisztolyt.

Az MTI információi szerint a két huszonéves férfi halálával 12-re nőtt az izraeli katonák által az év eleje óta fegyveres összetűzések során lelőtt palesztinok száma. Az incidens a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzseníntől délre történt. A csaknem egy éve zajló ciszjordániai palesztin fegyveres ellenállás kezdete óta ez a város egyike azoknak, ahol a leghevesebb összecsapások történtek.  

A palesztin egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint egy másik, 19 éves palesztin belehalt sérüléseibe, amelyeket január 2-án Dzseníntől nyugatra egy másik összecsapásban szenvedett el. A férfi szembeszállt az izraeli katonákkal, amikor le akarták rombolni két palesztin fegyveres házát, akik egy tűzharcban tavaly szeptemberben egy izraeli katonát agyonlőttek. Az összecsapásban a katonák a két támadón kívül egy másik palesztin fegyveressel is végeztek.

Tavaly csaknem 150 palesztint lőttek agyon izraeli katonák összecsapásokban az Izrael által megszállt Ciszjordániában és az annektált Kelet-Jeruzsálemben a B’Celem izraeli jogvédő szervezet jelentése szerint. Izrael szerint többségük fegyveres volt. Izraeli adatok szerint ugyanakkor palesztin támadásokban 31 izraeli állampolgár vesztette életét.

Rovatok