Index Vakbarát Hírportál

Átlépte a 40 billió jüanos történelmi küszöböt Kína külkereskedelmi volumene tavaly

2023. január 14., szombat 17:18

Átlépte a 40 billió jüanos történelmi küszöböt Kína külkereskedelmi volumene 2022-ben – derült ki a Fővámhivatal által közzétett statisztikából. Az adatok szerint a kínai import és export összege 2022-ben 42,07 billiárd jüan volt, vagyis az előző évhez képest 7,7 százalékkal nőtt a kereskedelem.

A kínai külkereskedelem gyors fejlődésének titka az egyre népszerűbb elektromos autók nemzetközi térnyerése lehet. 2022 januárjától novemberig Kína 593 ezer elektromos autót exportált a Kínai Autóipari Kamara szerint, ez a szám az előző év hasonló időszakához képest megkétszereződött – írja a Kínai Nemzetközi Rádió.

A beszámoló szerint a Li-on-akkumulátor exportja szintén 67,8, illetve 86,7 százalékkal bővült, miközben a célországokkal való kereskedelem tovább erősödött: az Övezet és Út nemzetközi együttműködésben részt vevő országokba irányuló export volumene 20 százalékkal emelkedett.

A statisztikai hivatal szerint 2022 első háromnegyed évében a kínai GDP 3 százalékkal nőtt, a kínai fogyasztói piac pedig ezzel párhuzamosan bővült, de a kínai gazdaság fő mutatói is mind növekedést mutatnak. Példaként említik a feldolgozóipar volumenét és az állami befektéseket.

Mint írják, a külkereskedelem stabil fejlődését a kormány számos intézkedése segítette elő. A Kínai Fővámhivatal szerint az állam 14,7 százalékos részesedéssel rendelkezik a nemzetközi kereskedelemből, és 14 éve folyamatosan az első helyen áll.

Rovatok