Index Vakbarát Hírportál

Atomfegyverekkel fenyegetik Kim Dzsongunt, összefogtak a világhatalmak

2023. január 14., szombat 07:50

Növekszik a feszültség a Koreai-félszigeten, Észak-Korea fegyver- és rakétatesztjei miatt a dél-koreai elnök felvetette a nukleáris fegyverkezés lehetőségét. De nem a koreai vezető az egyetlen, aki atomhoz nyúlna szükség esetén, a japán–amerikai találkozó után az Egyesült Államok is hasonló eshetőséget latolgatott.

„Amennyiben az észak-koreai atomfegyverprogramból eredő fenyegetés nagyobbá válik, jobb, ha tudják, taktikai atomfegyvereket állomásoztathatunk itt Dél-Koreában (az Egyesült Államok jóvoltából), de mi magunk is rendelkezhetünk atomfegyverekkel” – mondta a dél-koreai elnök a Bild szerint. Az elnök elmondta: nem akar „hamis békét”, a történelem ugyanis megtanította, hogy azok az országok, akik erre támaszkodnak, nem maradnak fenn.

Azok, akik erőből keresik a békét, továbbra is léteznek

– vélekedett.

Rüdiger Frank Észak-Korea szakértő, a Bécsi Egyetem Észak-Korea Tanulmányok Központjának igazgatója a német lapnak elmondta, hogy most valószínűleg azt éljük át, amit évek óta próbálnak megakadályozni:

egy fegyverkezési versenyt Kelet-Ázsiában, amelynek bizonytalan a kimenetele. A kiváltó ok végső soron az ukrajnai orosz invázió.

A szakértő szerint „Japán és Dél-Korea most egyre hangosabban kérdezi magától: vajon Putyin megszállta volna Ukrajnát, ha Kijevnek atomfegyverei lennének?”

Japán is fegyverkezik

Az Egyesült Államok és Japán a Kína, de Észak-Korea is felől érkező fenyegetések miatt tervezi biztonsági együttműködésének megerősítését.

Miután Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Antony Blinken amerikai külügyminiszter pontosította a részleteket Yoshimasa Hayashi japán külügyminiszterrel és Hamada Jaszukazu védelmi miniszterrel, bejelentették, hogy Washington egy újonnan átnevezett tengerészgyalogos egység állomásoztatását rendeli el a térségben.

A The Washington Post értesülése szerint a megújított tengerészgyalogos egységnek Okinaván lesz az állomáshelye, és célja, hogy megerősítse a csapásmérő erőt egy lehetséges kínai agresszióval szemben egy ingatag régióban. Okinavát kulcsfontosságúnak tartják az amerikai hadsereg csendes-óceáni műveletei szempontjából – részben a Tajvanhoz való közelsége miatt.

Ezzel összefüggésben Rüdiger Frank feltette a kérdést: „egy kínai invázió esetén Tajvanon vagy Koreában az Egyesült Államok ugyanolyan félszívvel fog reagálni, mint Ukrajnában, és sem csapatokat, sem nehézfegyvereket nem küld?”.

A szakértő úgy véli, hogy Észak-Korea nem különösebben új fenyegető gesztusai ürügyet jelentenek arra, hogy ezek az országok bővítsék saját katonai kapacitásaikat, akár atomfegyverek bevetéséig. Egyszerűbben fogalmazva:

Egyfajta »észak-koreaiasodást« tapasztalunk a hadseregben és egyébként a gazdaságban is: csak a saját erőnkben bízunk.

Az Egyesült Államok is kész bevetni a rettegett atomot

Korábban az Index arról is írt, hogy az Egyesült Államok többek között nukleáris fegyverei segítségével kívánja garantálni Japán biztonságát. Ezt lapunk az Egyesült Államok védelmi minisztériumának közleményében szúrta ki, amelyet az után tettek közzé, hogy a külügy- és védelmi miniszterek találkoztak egymással.

Washington egyértelmű célja, hogy elrettentse Kínát Tajvan és a közeli Japán-szigetek megtámadásától.

A bejelentést kevesebb mint egy hónappal azután teszik, hogy Japán bemutatta új nemzetbiztonsági tervét. Mint azt korábban az Index is megírta, a második világháború óta nem látott fegyverkezésbe kezd az ázsiai ország, amely megduplázza a védelmi kiadásokat és eltér pacifista alkotmányától a regionális riválisok, köztük Kína növekvő fenyegetése miatt.

Mit szólnak ehhez az oroszok?

Nem éppen meglepő, hogy az Egyesült Államok és Japán találkozóját és megállapodását az orosz fél is kommentálta. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese szerint Kisida Fumio japán miniszterelnök az Egyesült Államok „szolgájaként” viselkedik, és elárulta a hirosimai és nagaszaki amerikai atombombázás több százezer áldozatának emlékét.

Telegram-oldalán megosztott bejegyzésében a volt orosz elnök „szégyennek” nevezte Joe Biden és a japán kormányfő közös nyilatkozatát miszerint az atomfegyverek esetleges oroszországi bevetése Ukrajnában az egész emberiség elleni ellenséges cselekedet lenne, amelynek nincs létjogosultsága.

Gondolj bele. A japán kormányfő megalázó hűségmámorban ostobaságokat zagyvál Oroszországról, elárulva a hirosimai és nagaszaki atomtűzben elégett japánok százezreinek emlékét. Kishidát pedig egyáltalán nem érdekli, hogy az egyetlen ország, amely teljes mértékben bevetette a nukleáris fegyvereket, az Egyesült Államok volt. És az egyetlen áldozata a saját országa volt

– írta bejegyzésében.

(Borítókép:  Észak-koreai rakétakísérletről szóló tudósítás a szöuli központi pályaudvar tévéképernyőjén 2022. december 31-én.Fotó:  Jung Yeon-je / AFP)

Rovatok