Index Vakbarát Hírportál

Állítólag már hétfőn lemond a német védelmi miniszter

2023. január 15., vasárnap 11:51

A napokban röppent fel a hír, hogy Christine Lambrecht német védelmi miniszter távozik posztjáról. A politikust az utóbbi időben egyre többször bírálták.

Amint arról az Index is beszámolt, Christine Lambrecht német védelmi miniszter – akit az elmúlt hónapokban a német fegyveres erők logisztikájának állapota miatt bíráltak –, úgy döntött, hogy távozik posztjáról. A Bild német lap szerint a kezdeményezés tőle származik, nem a kancelláriától.

A Politico beszámolója szerint Lambrecht már hétfőn lemond. Ez bizonytalanságba sodorhatja Olaf Scholz kancellár kormányát, ugyanis a miniszter kevesebb mint egy héttel a nyugati védelmi tisztviselők kulcsfontosságú találkozója előtt távozna posztjáról.

Egy berlini tisztségviselő megerősítette, hogy Scholz még nem döntött hivatalosan a lehetséges utódról, ám a Bild szerint a miniszteri posztot Eva Högl, a Bundestag katonai ügyekért felelős biztosa veheti át.

A Politico szerint Lambrecht távozása annak beismerését is jelentené, hogy a szociáldemokrata kancellár rossz embert választott a feladatra, amikor alig több mint egy évvel ezelőtt megalakította kormányát.

Lambrechtet az elmúlt hónapokban bírálták a Bundeswehr elégtelen logisztikai támogatása miatt. A német politikusok népszerűségi rangsorában a 20. helyen áll. A német kormány néhány napja közölte, hogy a miniszter továbbra is élvezi a kancellár bizalmát.

Rovatok