Index Vakbarát Hírportál

Pár száz méteren múlott a katasztrófa az egyik New York-i repülőtéren

2023. január 15., vasárnap 20:25

Engedély nélkül keresztezte a futópályát egy repülőgép egy másik, éppen felszállni készülő gép előtt, amelynek ezért meg kellett szakítania a nekifutást. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal vizsgálatot indított a történtek kivizsgálására.

Éppen a New York-JFK és London-Heathrow közötti AA106-os járatát teljesítette az American Airlines Boeing 777–200 típusú repülőgépe január 13-án, pénteken, amikor engedélyt kapott, hogy a B jelű gurulóúton a 04L futópálya várópontjához guruljon. A légi forgalmi irányítók a 31L futópálya keresztezését engedélyezték a K jelű gurulóúton – írja az Airportal.

Ennek ellenére a gép pilótái nem fordultak jobbra a K jelű gurulóútnál, hanem a B-ről a J gurulóúton haladtak tovább, amely a 04L jelű futópályát keresztezi, annak küszöbétől 1200 méterre, így a Boeing 777-es áthaladt azon.

A lap beszámolója szerint ezen a 04L jelű pályán azonban a Delta Airlines Boeing 737–900-as típusú repülőgépe, amely a DL1943-as járatot teljesítette a dominikai Santo Domingóba éppen – a légi forgalmi irányítás engedélyének megfelelően – ekkor kezdte meg a nekifutást a felszálláshoz.

A toronyban szolgálatot teljesítő légi forgalmi irányító, amint észlelte a problémát, a felszállás megszakítására utasította a Delta-járat személyzetét, így a gép lefékezett, és mintegy 300 méterre állt meg az útját keresztező American Airlines-repülőgéptől.

Ezt követően egy telefonszám felhívására utasították a gép személyzetét, majd az utasszállító egy félórás várakozás után felszállt London felé.

A felszállást megszakító Delta-járat visszagurult a terminálhoz. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal vizsgálatot indított a történtek kivizsgálására.

Rovatok