Index Vakbarát Hírportál

Életfogytiglant kapnak a 2019-es egyiptomi tüntetések résztvevői

2023. január 15., vasárnap 21:01

Életfogytiglani börtönre ítélte vasárnap egy egyiptomi bíróság a 2019. évi tiltakozó megmozdulások harmincnyolc résztvevőjét, közöttük egy száműzetésben élő üzletembert.

Egyiptomban ritkák a nyilvános tiltakozások, ahol Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök kemény kézzel bánik az ellenzékkel. A jelenleg Spanyolországban élő Mohamed Ali üzletember által a közösségi médiában kitett videók és más posztok hatására 2019 szeptemberében utcai demonstrációk törtek ki állítólagos korrupciós és más vádak miatt.

A megmozdulások résztvevői közül huszonhárom vádlottra – közöttük Mohamed Alira – távollétükben mondta ki a büntetőbíróság az életfogytiglani elzárásra vonatkozó ítéletet terrorizmussal kapcsolatos vádak címén.

A bíróság negyvennégy másik vádlottra – közöttük több kiskorúra – öttől tizenöt évig terjedő börtönbüntetést szabott ki hasonló vádak miatt. Huszonegy embert felmentettek – mondta el a védelem ügyvédje, Oszama Badáui.

Az elítélteket több vádpontban – így a biztonsági erők és állami intézmények elleni erőszakban – is bűnösnek találták.

A tüntetések a Szuezi-csatorna bejáratánál lévő Szuez városában kezdődtek. A hatóságok százakat állítottak elő Kairóban és az ország több más városában is. Sok tüntetőt elengedtek, mások ellen bűnvádi eljárást indítottak. 

Emberi jogi szervezek számos alkalommal bírálták az ilyen tömeges ítélkezést Egyiptomban, és felszólították a hatóságokat korrekt bírósági eljárások biztosítására.

Rovatok