Index Vakbarát Hírportál

Ennyien még nem tüntettek az új izraeli kormány ellen

2023. január 15., vasárnap 10:59

Több mint 80 ezer izraeli gyűlt össze Tel-Avivban, hogy tüntessen az új jobboldali kormánykoalíció igazságügyi reformtervei ellen.

December végén felesküdött Izrael történelmének legvallásosabb és legkeményvonalasabb kormánya

Az igazságszolgáltatás átalakítására irányuló tervek megkönnyítenék az izraeli parlament számára a legfelsőbb bíróság döntéseinek hatályon kívül helyezését. A tüntetők Benjamin Netanjahu miniszterelnök által javasolt változtatásokat demokrácia elleni támadásnak minősítették. A kormányfő jeruzsálemi rezidenciája előtt és az északi Haifa városában is gyülekeztek szombat estétől – írja a BBC.

A tüntetők egy csoportja összecsapott a rendőrökkel, miközben megpróbáltak elzárni egy főutat, az Ayalon autópályát Tel-Avivban.

„Netanjahu a szégyen kormányát vezeti”

A kritikusok szerint a reformok véget vetnének az igazságszolgáltatás függetlenségének, elősegítenék a korrupciót, csorbulnának a kisebbségi jogok és megfosztanák Izrael bírósági rendszerét a hitelességétől.

A transzparensek a Netanjahu vezette új koalíciót a szégyen kormányának nevezték. Az ellenzők között van az izraeli legfelsőbb bíróság főbírája, Esther Hayat és az ország főügyésze is.

Ezek voltak a legnagyobb tüntetések Netanjahu új koalíciós kormányának decemberi beiktatása óta.

Az ellenzéki pártok felszólították az izraelieket, hogy csatlakozzanak a megmozdulásokhoz a demokrácia megmentése érdekében és a tervezett igazságügyi reform elleni tiltakozásul.

A Jariv Levin igazságügyi miniszter által a hónap elején bejelentett tervek szerint a Knesszet (parlament) egyszerű többsége jogosult lenne a Legfelsőbb Bíróság döntéseinek eltörlésére. Ez lehetővé tenné a mindenkori kormány számára, hogy törvényeket fogadjon el anélkül, hogy attól kellene tartania, hogy azokat nem támogatják.

Ha a javaslat jogerőre emelkedik, megkönnyítheti a kormány számára, hogy a megszállt Ciszjordániában lévő zsidó telepek javára hozzanak törvényeket anélkül, hogy aggódni kellene a Legfelsőbb Bíróság miatt.

Rovatok