Index Vakbarát Hírportál

A világ legszigorúbb dohányzásellenes törvényét vezették be

2023. január 15., vasárnap 12:01

Mexikóban a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye jön, amely a nyilvános helyeken teljesen betiltja a dohányzást.

Az először 2021-ben elfogadott jogszabály a dohányreklámok tilalmát is magában foglalja.

Több más latin-amerikai ország is törvényt fogadott el a füstmentes közterületek létrehozásáról.

A mexikói jogszabályokat azonban a legszilárdabbnak és a legszélesebb körűnek tartják az amerikai kontinensen – írja a BBC.

Ez a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye. Mexikó 2008-ban elfogadott törvénye – amely a bárokban, éttermekben és a munkahelyeken füstmentes helyeket hozott létre – a mostani módosítással szigorodott, és minden nyilvános helyen teljes tilalom vonatkozik a dohányzásra. Ez magában foglalja a parkokat, strandokat, szállodákat, irodákat és éttermeket.

Reklámozni is tilos a dohánytermékeket

A dohánytermékek reklámozását, promócióját és szponzorálását is teljes mértékben megtiltják, ami azt jelenti, hogy még az üzletekben sem lehet cigarettát mutogatni.

A párologtatótermékekre és elektromos cigarettákra is szigorúbb új korlátozások vonatkoznak, különösen a beltéri használatra.

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet üdvözölte a lépést, és dicsérte a mexikói kormányt a tilalom bevezetéséért. A szervezet szerint a dohányzás a világon a legmegelőzhetőbb halálozási ok, ami évente közel egymillió ember haláláért felelős az amerikai kontinensen, akár a közvetlen fogyasztás, akár a passzív dohányzás váltja ki.

Az új törvény lényegében azt jelenti, hogy sokan csak otthon vagy más magánlakásokban dohányozhatnak majd.

Mivel Mexikóban a rendőrségi korrupció igencsak elharapózott, sokan attól tartanak, ahelyett, hogy valódi bírságokat vagy büntetéseket szabnának ki a nyilvános dohányzásért, egyes rendőrök kenőpénzhez szeretnének majd jutni a törvény segítségével.

(Borítókép: Jose Luis Gonzalez / Reuters)

Rovatok